De wedstrijd tegen sc Heerenveen was 10 minuten oud en de stand was 2-0 voor de thuisploeg. Al in de 2e minuut scoorden zij. En in de 10e minuut deden ze dat nog een keer. En beide keren konden de Utrechtse spelers bij zichzelf te rade gaan, want wát werd er zwak gespeeld. 

FC Utrecht O19 moest nog ontwaken uit haar slaap. Een andere verklaring is er niet voor de bijzonder matige start. Weinig inzet, geen spirit, veel te grote ruimtes onderling. Nee, de ploeg stevende op deze manier op een afgang af. 

"Ja, dat was een lekker begin," aldus trainer Robert Wijnands met gevoel voor understatement. "Ik zag geen bezieling, wel slordig en slap spel. Chaotisch zelfs, bij vlagen. Ik wist niet wat ik zag. sc Heerenveen had tot vandaag nog geen goal gemaakt. En wij helpen ze twee keer in het zadel."

Pas na ruim een half uur spelen kreeg de Utrechtse ploeg een vlot lopende aanval op de mat. En meteen was het raak ook. Mehdi Lehaire soleerde door het midden richting doel van Jan de Boer en vond, via de binnenkant van de paal, het net. Daarmee kreeg zijn team de aansluitingstreffer waarnaar zij op zoek waren en het werkte als een tovermiddel, zou later blijken.

Maar ook Heerenveen liet zich niet onbetuigd. Een vrije trap viel net naast het doel. Cain Seedorf die de stervende zwaan speelde en nog net niet het veld uit rolde na een op hem gemaakte overtreding, alles werd uit de kast gehaald. Jammer genoeg was Rick Meissen er even niet tegen op gewassen. Pakte hij eerst een gele kaart nadat hij zich door zijn tegenstander liet provoceren, in de 37e minuut maakte hij een onnodige overtreding op de middenlijn, zag voor de 2e keer geel en kon dus inrukken. Een lelijke streep door de rekening want daarmee zadelde hij zijn ploeg wel met een groot probleem op. Die moest nog bijna een uur met 10 man verder. En hoe!

Het thuispubliek ging er eens goed voor zitten, want dit werd een makkelijke overwinning voor de Friezen. Dachten ze. Dat liep even anders.

Op slag van rust hervond Utrecht zich. Rida el Barjiji stuurde Dereck Darkwa diep weg, het strafschopgebied in. En waar iedereen verwachtte dat hij vol zou uithalen, hield hij slim even halt en bediende de meegekomen Jayden Macnack. Die bleef koel en prikte de gelijkmaker binnen. 

Dat maakte nogal een verschil: met een achterstand de rust in gaan of met 10 man net de gelijkmaker gescoord hebben. Het laatste leverde voor de ploeg de hele tweede helft zijn energie. 

Er werd in het tweede bedrijf gewerkt als paarden. Iedereen gaf meer dan 10% extra en compenseerden daarmee het gemis van Rick Meissen. Het werd weliswaar regelmatig hectisch in het gebied voor doelman Houweling, maar Heerenveen kon er niet van profiteren. Telkens als de aanwezige toeschouwers dachten dat de thuisploeg zou prikken, was er wel een Utrechtse speler die dat voorkwam. En anders doelman Houweling wel!

De Utrechters counterden gevaarlijk. Door sc Heerenveen goed onder druk te houden dwong het balbezit af en dat was goed voor talloze kansrijke situaties. 

sc Heerenveen deed echt wel de stinkende best om de wedstrijd in hun voordeel te laten kantelen. Hun combinaties waren dreigend en zij kwamen vaak gevaarlijk door. Maar de Utrechtse defensie begon voorin. Niemand verzaakte, niemand liet het lopen. Wat een verschil met de eerste helft!

Het bleef spannend tot ver in de tweede helft. Mark Pabai maakte toen aan de onzekerheid een einde door voor de 3e Utrechtse goal te tekenen. Maar er was nog meer dan een kwartier te spelen. De ploeg rechtte de rug en hield stand. Met het nodige geluk, dat moet gezegd. Tegen het einde van de wedstrijd had Joey Houweling nog een engeltje op de lat, want Heerenveen schoot er tegen aan in plaats van er net onder. Geluk dwing je af, zo veel is wel duidelijk. 

Doelman Houweling hield zijn ploeg sowieso in het rechte spoor door een aantal keren prima te redden. In de 84e minuut was er een cruciale en weergaloze save nodig om Heerenveen van scoren af te houden. Hij flikte het vandaag!

Heel ver in blessuretijd kwam invaller Zep Swijghuisen op snelheid en gevaarlijk door. Oog in oog met doelman de Boer faalde hij jammerlijk. Het zou een geweldige bekroning zijn geweest voor de 10 harde werkers, die daarmee definitief afstand van de gastheren zouden hebben genomen. Maar dat feest ging dus niet door.

Na bijna 98 minuten voetbal, scheidsrechter Bosscha floot niet zijn beste wedstrijd en was enorm druk geweest met het uitdelen van gele kaarten, veelal voor pietluttigheden, blies de man voor het einde. Met deze uitslag werd sc Heerenveen O19 nog vaster op de laatste plaats gedrukt. FC Utrecht O19 kan naar boven kijken om te zien waar aansluiting te realiseren is. De verschillen in punten zijn onderaan de rangschikking namelijk niet zo groot.

Het laatste woord is aan de trainer:
"De jongens hebben gevochten als leeuwen en gedisciplineerd de tweede helft uitgespeeld. Ik heb in de rust gevraagd om bloed, zweet en tranen, en om geduld. Dat hebben ze goed opgepakt. Ze hebben veerkracht getoond, om er maar eens een cliché uit te gooien. Het was een zwaarbevochten overwinning; de jongens hebben 'm binnengesleept als grote kerels!"

sc Heerenveen O19 - FC Utrecht O19 2-3
02.    1-0 Arjen van der Heide
10.    2-0 Arjen van der Heide
26.    2-1 Mehdi Lehaire
45+3 2-2 Jayden Macnack
73.    2-3 Mark Pabai


FC Utrecht O19
Joey Houweling, Mark Pabai, Rick Meissen, Christopher Mamengi, Dejevencio van der Kust, Rida el Barjiji, Jayden Macnack (72. Rivillinio Neslo), Dragos Albu, Dereck Darkwa (84. Zep Swijghuisen), Mehdi Lehaire, Yassin Nasser (37. Niciano Omzigtig/62. Reda Akmum).