In de laatste 4 Eredivisie-seizoenen wonnen beide teams 3 keer en werd het 2 keer gelijk. Ook het doelsaldo is nagenoeg gelijk (17 voor Utrecht, 15 voor AZ).

Vorige maand speelde FC Utrecht en AZ een besloten oefenwedstrijd tegen elkaar. Door een doelpunt in de laatste minuut van Cyriel Dessers wisten de Domstedelingen met 2-3 te winnen.

Simon Gustafson maakte de laatste 2 doelpunten voor FC Utrecht. De laatste speler die verantwoordelijk was voor 3 doelpunten op rij voor FC Utrecht, was Sébastien Haller in oktober 2015.

Denkend aan AZ-Thuis komt natuurlijk de finale in de play-offs in het seizoen 2016-2017 naar boven. Door doelpunten van Sébastien Haller, Willem Janssen en Gyrano Kerk won FC Utrecht de play-offs ten koste van AZ.

Grote kans dat FC Utrecht de score zal openen. Alleen PSV (8) maakte dit seizoen vaker het openingsdoelpunt dan FC Utrecht (6).

Dick Advocaat was 2 perioden trainer van AZ. In december 2009 volgde hij Ronald Koeman op, om het seizoen erna plaats te maken voor Gertjan Verbeek. In oktober 2013 nam hij het stokje weer over van Verbeek.

Afgelopen zomer kwam Joris van Overeem over van AZ. De middenvelder speelde 81 Eredivisie-duels voor de Alkmaarders.

Urby Emanuelson heeft een goede herinnering aan de ploeg uit Alkmaar.  De middenvelder debuteerde op 10 april 2005 in de Eredivisiewedstrijd tegen AZ.

Onder John van den Brom liet AZ alleen tegen de traditionele top 3 meer punten liggen dan tegen FC Utrecht (13 verliespunten in 8 ontmoetingen).

AZ verloor vorig speelronde met 5-0 bij Ajax. De club kan nu voor het eerst sinds december 2013 - januari 2014 in opeenvolgende uitduels niet scoren (toen tegen Heracles en PSV).

De topscorer van AZ is dit seizoen Oussama Idrissi. Idrissi maakte 4 doelpunten en was bij 6 doelpunten betrokken.