Jong FC Utrecht oogstte vanavond (vrijdag) geen punten in Flevoland. In het Yanmar Stadion was de ploeg van trainer/coach Robin Pronk niet opgewassen tegen Almere City FC, dat met 3-1 zegevierde. Al was er een fase in de wedstrijd waarin het kwartje ook de Utrechtse kant op had kunnen vallen.

Een klutssituatie is het. Drukte voor het doel. Paniek bij keeper Timo Plattel. Hij zoekt naar de bal, hoopt die vast te kunnen pakken, maar tast mis. De blik van menig FC Utrecht-kenner zoekt dan al naar het nummer 9; het nummer dat prijkt op de rug van Nick Venema. De spits heeft een neusje voor dit soort situaties, ook nu weer. Venema staat daar waar de bal is en maakt de aansluitingstreffer. Er is een uur gespeeld in het Yanmar Stadion en de stand is 2-1.

Wankelende opponent
Voornamer dan dat is nog: is er tijdens het eerste uur, en met name de eerste drie kwartier, het gevoel dat er weinig te halen valt vanavond voor de beloftenploeg; na die goal van Venema verdwijnt dat. Dan sluipt de onzekerheid in de Almeerse ploeg, die wankelt. Jong FC Utrecht richt zich nu idealiter nog verder op om een stevige figuurlijke duw te geven aan de opponent, maar blijkt daartoe niet in staat. Speldenprikjes volgen, maar echte steken blijven uit.

Kip prikt binnen
Maar zolang de marge minimaal is, is er nog de hoop op een punt. Die hoop blijft levend tot halverwege de blessuretijd. Dan jaagt invaller Ricardo Kip de 3-1 tegen de touwen en is het zeker: de eerste overwinning van Almere City FC op het natuurgrasveld dat de club deze zomer aanlegde aan de Competitieweg is een feit, Jong FC Utrecht is geklopt.

Juweeltjes
Doelman Thijmen Nijhuis moet in de eerste helft van de Keuken Kampioen Divisie-match ook twee keer vissen. In beide gevallen zijn het juweeltjes van doelpunten die de Flevolanders maken. Na zo’n twintig minuten opent AS Roma-huurling Edoardo Soleri de score met een prachtige lob (1-0) en tien minuten voor de break verdubbelt James Efmorfidis de marge. Een poeier van de oud-jeugdspeler van FC Barcelona en Real Madrid is onhoudbaar: 2-0.

Vrijdag: de koploper op bezoek
Jong FC Utrecht speelt op vrijdag 21 september in Stadion Galgenwaard tegen de koploper van de Keuken Kampioen Divisie: SC Cambuur. Het treffen met de Friezen begint die dag om 20.00 uur.

Almere City FC - Jong FC Utrecht 3-1 (2-0)
19. Edoardo Soleri 1-0
36. James Efmorfidis 2-0
61. Nick Venema 2-1
90+3. Ricardo Kip 3-1

Gele kaarten: Niek Vossebelt (Almere City FC), Tim Brinkman, Mitchell van Rooijen (Jong FC Utrecht).

Toeschouwers: 1.823.

Scheidsrechter: Christian Mulder.

Opstelling Almere City FC:
Timo Plattel; Bram van Vlerken, Faris Hammouti, Damon Mirani, Moustapha Seck; Niek Vossebelt, Tim Receveur, Youri Loen, Andreias Calcan (75. Anass Ahannach); Edoardo Soleri (90+1. Kevin Luckassen), James Efmorfidis (89. Ricardo Kip).

Opstelling Jong FC Utrecht:
Thijmen Nijhuis; Redouan El Yaakoubi, Ruben Hoogenhout (57. Rick van der Meer), Junior van der Velden, Gabriël Culhaci; Tim Brinkman, Rick Mulder (46. Mohamed Mallahi), Mitchell van Rooijen, Rayan El Azrak; Nick Venema (74. Sylla Sow), Jeredy Hilterman.