In wat de allereerste Eredivisie-ontmoeting ooit was tussen FC Utrecht en FC Emmen, waren het vanmiddag de Drenten die met de punten aan de haal gingen. In Stadion Galgenwaard speelde FC Utrecht iets meer dan een helft met tien man en bleek het niet bij machte de 1-0 voorsprong vast te houden tegen de Emmenaren: 1-2.

Er is, zo voelt het dan toch zeker, niet zo veel aan de hand. De zon schijnt in Stadion Galgenwaard, het scorebord geeft 1-0 aan. Het gaat wat ver om te zeggen dat er sprake is van sprankelend voetbal vanuit Utrechtse zijde, maar de FC uit de Domstad heeft de boel aardig onder controle en krijgt kansen. Op het moment dat het rustsignaal klinkt, zijn er desalniettemin eigenlijk twee ploegen die in mineur de wandeling naar de kleedkamer maken.

Verder met z’n tienen
Natuurlijk is dat FC Emmen, dat tegen een achterstand aankijkt. Maar ook op FC Utrecht is het van toepassing, in zoverre dat de ploeg van interimtrainer Marinus Dijkhuizen op slag van rust niet meer uit elf, maar nog uit tien voetballers bestaat. Een directe rode kaart is er voor Urby Emanuelson, die een overtreding begaat op het middenveld en moet inrukken van Kevin Blom.

Snel na de rust een domper
Met tien man moet FC Utrecht dus de oogst gaan binnenhalen, tegen de Drentse Eredivisiedebutant. En dat valt flink tegen. Want al snel na rust is de gelijkmaker een feit. Invaller Luciano Slagveer krijgt voldoende tijd en ruimte voor een schot en maakt van de gelegenheid om uit te halen maximaal gebruik. De bal zoeft de verre hoek binnen: 1-1.

Kansen voor het tiental
Het Utrechtse tiental krijgt vervolgens de nodige kansen op opnieuw een voorsprong. Zo gaat Oussama Tannane af op keeper Kjell Scherpen, krijgt Simon Makienok een aardige kopkans en wordt aanvoerder Willem Janssen in stelling gebracht. Hij kopt naast.

Bijl’s beauty
Aan de andere kant van het veld gaat de bal er wél in. En hoe. Glenn Bijl is het die voor in elk geval vandaag De Held van Emmen is. De middenvelder schiet de bal precies in de winkelhaak. Doelman David Jensen van FC Utrecht strekt zich maximaal, maar kan een klein kwartier voor tijd de 1-2 niet voorkomen.

Doelpunt in jubileumduel weinig waard
En zo is het doelpunt dat Sander van de Streek maakt in zijn honderdste Eredivisiewedstrijd er een van weinig waarde. En dat terwijl het toch een prima treffer is, al na een klein kwartier spelen, van de Barnevelder. Maar het blijkt niet zijn dag te zijn; nog voor rust moet hij zich laten vervangen nadat hij in botsing is gekomen met sluitpost Scherpen. Het blijkt een voorteken. Het is niet de dag van FC Utrecht, en wel die van FC Emmen.

Volgende opdracht: Feyenoord-uit
De volgende opdracht voor FC Utrecht: Feyenoord-uit. Op zondag 23 september reist de ploeg, dan onder leiding van Dick Advocaat, af naar De Kuip. De volgende thuiswedstrijd van FC Utrecht is op donderdag 27 september. In de eerste ronde van de KNVB Beker is dan MVV Maastricht de tegenstander in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht - FC Emmen 1-2 (1-0)
13. Sander van de Streek 1-0
51. Luciano Slagveer 1-1
78. Glenn Bijl 1-2

Gele kaarten: Simon Makienok (FC Utrecht), Michael Chacon, Reuven Niemeijer, Gersom Klok, Luciano Slagveer (FC Emmen).

Rode kaart: 45. Urby Emanuelson (FC Utrecht).

Toeschouwers: 16.720.

Scheidsrechter: Kevin Blom.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Willem Janssen, Timo Letschert, Leon Guwara; Urby Emanuelson, Joris van Overeem, Nicolas Gavory, Simon Gustafson (62. Gyrano Kerk); Sander van de Streek (42. Simon Makienok), Oussama Tannane (80. Nick Venema).

Opstelling FC Emmen:
Kjell Scherpen; Gersom Klok, Keziah Veendorp, Nick Bakker, Caner Cavlan; Reuven Niemeijer (70. Henk Bos), Glenn Bijl, Hilal Ben Moussa (81. Jafar Arias), Michael Chacón; Nicklas Pedersen, Alexander Bannink (40. Luciano Slagveer).