Verdediger Mark van der Maarel staat vanavond (donderdag) in de basis bij FC Utrecht en bereikt zodoende een bijzondere mijlpaal: het bekerduel met MVV Maastricht wordt de 250ste officiële wedstrijd die de 29-jarige verdediger voor de club uit de Domstad speelt.

De eerste keer dat Van der Maarel FC Utrecht vertegenwoordigde in een officiële wedstrijd, was op 20 september 2009. Toen, negen jaar geleden dus, speelde Van der Maarel 23 minuten mee in een competitie-uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Die pot werd door de Utrechters met 0-1 gewonnen.

Ook in dat seizoen, 2009/2010, speelde de verdediger voor het eerst in de KNVB Beker met FC Utrecht. FC Groningen-thuis liep uit op een domper: met 2-4 werd er verloren.

Op 15 juli 2010 maakte Van der Maarel zijn Europese debuut. Precies 13 minuten speelde hij mee in de 4-0 thuiszege op KF Tirana uit Albanië.

Het seizoen 2012/2013 was de eerste jaargang waarin Van der Maarel speelde in de play-offs van de Eredivisie, met Europees voetbal als inzet. Van der Maarel speelde in de vier duels van die campagne steeds de volle negentig minuten en mede dankzij hem plaatste FC Utrecht zich toen voor Europees voetbal, ten koste van sc Heerenveen en FC Twente.

Mijlpaalpartijen
#50: 12 augustus 2012, Eredivisie: FC Utrecht – Feyenoord (0-1)
#100: 3 november 2013, Eredivisie: FC Utrecht – sc Heerenveen (2-0)
#150: 19 september 2015, Eredivisie: Willem II – FC Utrecht (3-1)
#200: 18 februari 2017, Eredivisie: FC Utrecht – PEC Zwolle (3-1)

Onlangs werd het contract van Van der Maarel bij FC Utrecht verlengd. De clubman tekende bij tot medio 2021. “Mark is zowel op het veld als buiten de lijnen enorm belangrijk voor FC Utrecht”, zei Directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam, toen, eind augustus. “Hij heeft met zijn ervaring en persoonlijkheid een bepalende rol in de groep. Door de jaren heen heeft hij zich bovendien ontwikkeld tot een publiekslieveling. Wij zijn er heel blij mee dat Mark zijn contract bij FC Utrecht graag wilde verlengen. Met vertrouwen in elkaar gaan we samen de toekomst tegemoet.”

Van der Maarel scoorde in het seizoen 2017/2018 zes keer; in alle voorgaande jaargangen had hij in totaal drie maal de weg naar het net gevonden. Als klap op de vuurpijl ontving Van der Maarel aan het einde van afgelopen seizoen de David di Tommaso Trofee; een publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest populaire speler.

Op de dag dat Van der Maarel zijn contract verlengde, 24 augustus jongstleden, stond hij voor de camera van de mediacrew van de club om te spreken over zijn nieuwe verbintenis:

Eerder dit jaar, in februari 2018, speelde Mark van der Maarel zijn 200ste Eredivisiepartij voor FC Utrecht. Over zijn bijzondere band met FC Utrecht gaf hij toen dit openhartige interview: