Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: globetrotter Nacer Barazite die is neergestreken bij Al Jazira Club in de Verenigde Arabische Emiraten, de topvorm van Kristoffer Peterson in Almelo en een nieuw buitenlands avontuur voor Atilla Yildirim.

‘Welcome to the pride of Abu Dhabi’. Kijk, dát is klare taal. Het valt te lezen in een visual waarmee Al Jazira Club de komst van Nacer Barazite wereldkundig maakt. De aanvallend ingestelde middenvelder kijkt vastberaden de lens van de fotograaf in, gehuld in een shirt met daarop enkele sponsoruitingen, het logo van de kledingsponsor, het embleem van zijn nieuwe club én de vlag van Verenigde Arabische Emiraten. In één van die Emiraten, Abu Dhabi dus, is de voetballer die 92 duels voor FC Utrecht speelde en daarin 20 keer scoorde én 20 assists leverde nu neergestreken.

Ze mogen dan van de duidelijke kreten zijn, daar bij Al Jazira Club, erg lang van stof zijn ze bij de club van de Nederlandse trainer Marcel Keizer en diens assistent-coach Roy Hendriksen niet. Gortdroog staat in het communiqué waarin de komst van de nieuwe speler wordt gemeld te lezen dat ‘the former plater of the Arsenal, Monaco and Utrecht teams’ heeft getekend. Even kort er nog bij dat hij nog wat meer clubs diende en jeugdinterlands speelde. Klaar is Kees.

Barazite, 28 jaar inmiddels, kwam over van het Turkse Yeni Malatyaspor. Daarvoor speelde hij de afgelopen periode niet veel meer. Het Mohammed Bin Zayed Stadion mag de geboren Arnhemmer vanaf nu zijn thuisbasis noemen. Dat geldt ook voor onder anderen de Marokkaanse Nederlander Mbark Boussoufa en de speler die volgens de populaire website Transfermarkt.nl de hoogste marktwaarde van allemaal heeft: de Braziliaan Leonardo, die in zijn gloriejaren de fans van AEK Athene nog regelmatig liet juichen. Al Jazira Club is een grote club in de Verenigde Arabische Emiraten; de prijzenjacht is geopend.

Kristoffer Peterson gaat als een speer
Er is er maar één in Nederland die op dit moment meer doelpunten in de Eredivisie van dit seizoen heeft gescoord dan Kristoffer Peterson en dat is Nasser El Khayati. Door de spectaculaire prestaties van de ADO Den Haag-aanvaller, die tegen Excelsior de show stal door liefst vier keer te scoren, blijft de blakende vorm waarin Peterson verkeert in de landelijke media ietwat buiten schot. Feit is dat de nu 23-jarige Zweed in misschien wel de sterkste fase van zijn loopbaan tot nu toe zit.

Peterson lanceerde zijn seizoen op fraaie wijze. In de Johan Cruijff Arena maakte hij in de slotfase van de wedstrijd, tijdens de eerste speeldag van de jaargang, met een afstandschot de 1-1. De vreugde-explosie bij de oud-voetballer van onder meer Liverpool verraadde dat hij er buitengewoon blij mee was, met die goal. Een week later deed hij het nog eens dunnetjes over, door er tegen ADO Den Haag liefst twee te maken. En afgelopen weekend was Peterson opnieuw één van de gevierde mannen bij de Heraclieden, die mede dankzij een door de Scandinaviër gescoord doelpunt met 3-2 wonnen van AZ.

Atilla Yildirim opnieuw op Avontuur
Het bericht kwam op donderdag 19 juli. ‘MVV Maastricht en Atilla Yildirim met wederzijds goedvinden uit elkaar’, kopte de website van De Sterrendragers. ‘In overleg tussen speler en staf is (…) besloten om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan en Atilla elders een kans te bieden.’

Yildirim, de man die op 19 januari 2011 debuteerde in het vlaggenschip van FC Utrecht. Precies 12 speelminuten kreeg hij die dag, uit tegen VVV-Venlo. Direct haalde hij de headlines: in de blessuretijd scoorde hij de 1-2 en zo hielp hij het Utrechtse team, dat die dag uit onder anderen Michel Vorm, Nana Asare, Kevin Strootman en Dries Mertens bestond, aan de overwinning. Daarna maakte Yildirim nog welgeteld 2 speelminuten in het eerste elftal van de FC uit de Domstad, en ook toen werd gewonnen: met 3-0 van Ajax, nota bene. Voor de Turkse Nederlander begon daarna een reis langs de Turkse voetbalvelden. Hou je vast; achtereenvolgens diende de aanvaller Kasimpasa, Torku Konyaspor, Bucaspor, Sanliurfaspor, Elazigspor, Kocaeli Birlik, Sivas Belediye en Nazilli Belediyespor, voordat hij eind augustus 2017 weer in Nederland opdook; bij MVV Maastricht.

En nu? Nu heeft Yildirim een nieuw avontuur te pakken. Sinds een week of twee mag de oud-voetballer van FC Utrecht zich speler noemen van Sumqayit FK. De bespeler van de Kapital Bank Arena – een tamelijk hoogdravende naam voor een accommodatie die aan 1.500 mensen plaats biedt – komt uit in de hoogste divisie van Azerbeidzjan. Sumqayit FK speelt sinds 2011 op het hoogste niveau in Azerbeidzjan en klimt steeds verder op richting de top van de competitie. De honger naar méér is bijna niet te stillen, en Yildirim is gehaald in de hoop dat hij de club richting top drie kan schieten. 

Volgende week aflevering 12 van FC Utrecht Worldwide!