Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Louis Nganioni heeft een nieuwe uitdaging gevonden bij de 26-voudige landskampioen van Bulgarije, bij het hyperambitieuze Notts County van Enzio Boldewijn wil het nog niet zo vlotten en met Jong Oranje incasseerden Bart Ramselaar en Richairo Zivkovic een dubbele domper.

Een blauw-witte sjaal om zijn nek, een brede glimlach op het gezicht. Verdediger Louis Nganioni legde de voorbije maanden in allerlei landen tests af en slaagde er uiteindelijk in een contract te verdienen bij PFC Levski Sofia. Dat hem dat kon bekoren, straalde er bij de voormalig jeugdinternational van Frankrijk af bij het contractondertekeningsmoment, ergens in een mooie ruimte in zijn nieuwe thuishaven: het Georgi Asparuhovstadion.

Nganioni, die één seizoen het shirt droeg van FC Utrecht dat de linksback destijds huurde van Olympique Lyon, is terechtgekomen bij een traditieclub. Levski Sofia is 26-voudig Bulgaars landskampioen en won ook nog eens 25 keer de Bulgaarse beker. De blauw-witten spelen met grote regelmaat Europees voetbal. Dit seizoen werd de nieuwe werkgever van Nganioni in de voorronde van de Europa League uitgeschakeld, maar wellicht dat er komende zomer opnieuw een Europees avontuur volgt voor de formatie uit Sofia. Aan Nganioni de schone taak daar mee voor te zorgen.
 
Boldewijn bij Notts: the only way is up!
Nee, nee, we zijn het niet vergeten. Enzio Boldewijn dook inderdaad negen weken geleden, in aflevering 3 van deze rubriek, ook al op. Dat was kort nadat de aanvaller zich had verbonden aan Notts County, een hyperambitieuze ploeg die uitkomt in de Engelse League Two. Bij de oudste profclub ter wereld waren ze bepaald niet bescheiden in het persbericht waarin ze de komst van oud-speler van FC Utrecht Enzio Boldewijn wereldkundig maakten. ‘One of the hottest prospects of League Two’, werd de aanvaller door zijn nieuwe werkgever Notts County genoemd.

“De club wil omhoog en bouwt, om dat doel te bereiken, aan een sterk team. Daarom ben ik hier”, aldus Boldewijn op de clubkanalen van The Magpies. Daarop valt ook te lezen dat Notts County een ‘uit zes getallen bestaande transfersom’ voor de flankspits heeft overgemaakt naar Crawley Town, zijn vorige club. “Het is ongelooflijk dat het ons is gelukt Enzio Boldewijn vast te leggen”, deed Notts County-manager Kevin Nolan nog een extra duit in het zakje. “Hij gaat ervoor zorgen dat de mensen op het puntje van hun stoel gaan zitten.” 

Goed, dat was toen. Nu zijn we zeven speeldagen verder en wie op de League Two-ranglijst een blik werpt in de hoop Notts County te vinden, kan maar beter niet bovenaan de tabel beginnen. Plekkie 24, helemaal onderaan de rij: Notts County. Zeven gespeeld, zes verloren, één gelijk. Zeven goals voor, 21 doelpunten tegen. Eigenlijk is er maar één iemand die zich enigszins aan de malaise weet te onttrekken. Dat is, inderdaad, Boldewijn. Met twee goals en twee assists in zeven partijen kan hij een alleszins gerieflijke scorekaart overleggen; in meer dan de helft van de Notts County-goals heeft hij een actief aandeel. Nu de punten nog. The only way is up!

Domper voor Ramselaar en Zivkovic
Vijf verliespunten. Dat is de oogst van Jong Oranje in de voorbije twee wedstrijden, waarin werd gelijkgespeeld tegen Jong Engeland en gisteravond in Doetinchem werd verloren van het niet eens al te gereputeerde Jong Schotland: 1-2. Onder leiding van bondscoach Erwin van de Looi is, zo valt te lezen op OnsOranje.nl, ‘het Europees Kampioenschap 2019 verder weg dan ooit voor Jong Oranje’.

Van dat Jong Oranje maakten in de voorbije interlandperiode twee oud-spelers van FC Utrecht deel uit: Bart Ramselaar en Richairo Zivkovic. Beide voetballers – Ramselaar dient tegenwoordig PSV, Zivkovic komt uit voor het Belgische KV Oostende – kregen tegen de Schotten een half uur speeltijd. Voldoende om het tij te keren, bleken die dertig speelminuten niet. Over een maand wachten voor Jong Oranje de volgende kwalificatie-interlands: uit tegen Jong Letland en thuis tegen Jong Oekraïne. Die potten winnen; dat is het minste dat de Nederlandse talenten kunnen doen. Of het voldoende is? Dat moet dan maar blijken.

Volgende week aflevering 13 van FC Utrecht Worldwide!