Voor FC Utrecht O19 is de kop eraf. Vandaag startte de competitie met een thuiswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van FC Volendam. Dankzij een 3-tal fraaie goals (waarvan één wonderschone van debutant Denso Kasius) en één tegengoal uit een penalty (die geen penalty was) was er na 90+7 minuten een 3-1 eindstand voor de thuisploeg te noteren. 

Op een veld als een biljartlaken en onder een stralend herfstzonnetje kreeg het publiek een eerste helft te zien, waarin al na 10 minuten een levensgrote kans voor Rivillinio Neslo op de paal belandde. De afvallende bal pikte Denso Kasius op en hij poeierde deze vanaf 22,65 meter achter doelman Stan Zoetebier. 1-0 voor de thuisploeg!

FC Volendam liet zich niet van de wijs brengen en ging door op de ingeslagen weg. Maar aan scoren kwamen ze niet toe. 

Dat deed Dereck Darkwa wel. Hij schatte een strakke diepe bal van Ruben Kluivert op waarde en wist met een lob doelman Zoetebier voor de 2e keer te verschalken. En er waren toen nog maar 16 minuten gespeeld. Iedereen ging er eens goed voor zitten, maar jammer genoeg bleef het daar in de eerste helft bij. 

Volendam kreeg vlak voor rust een goal op een presenteerblaadje aangereikt. Een vermeende handsbal bestrafte arbiter van Weeda met een strafschop. De beelden na afloop logen niet: er was geen sprake van hands. Waar is de VAR als je die nodig hebt??

Hoe dan ook, de ruststand was 2-1 voor de thuisploeg. En omdat er nog een hele tweede helft te gaan was pepte trainer Robert Wijnands zijn spelers terug in de kleedkamer nog maar eens op. "Wij moeten doorgaan op de ingeslagen weg, want tot aan de penalty in de 43e minuut was er werkelijk niets aan de hand. Niet nerveus worden, blijven voetballen en op zoek gaan naar het uitbouwen van de voorsprong."

In het tweede bedrijf startte FC Volendam fel en schuwde daarbij het persoonlijke duel niet. En dat daar regelmatig ledematen van de tegenstander tussen zaten, dat maakte hen niets uit. Het ontging de arbiter in een aantal gevallen en dat zorgde voor de nodige irritatie. 

Desondanks was het beeld van de tweede helft dat de Wijdbroeken niet veel verder kwamen dan het strafschopgebied van de Utrechters. Doelman Joey Houweling hoefde niet vaak in actie te komen. De enige keer dat het van Volendamse kant écht gevaarlijk werd  pareerde hij het schot vakkundig.

Utrecht kon pas in de 85e minuut achterover leunen. Toen was de voor Yassin Nasser ingevallen Amoros Nshimirimana ontketent en kwam hij via een combinatie met Dereck Darkwa oog in oog met doelman Zoetebier. Nshimirimana koos de korte hoek en zette daarmee zijn ploeg definitief op winst.

Een terechte overwinning, volgens trainer Wijnands. Uw verslaggever luisterde mee bij de nababbel:"Ja, goed. Ik vind dat wij de overwinning dik verdienden. FC Volendam is niet echt gevaarlijk geweest. Wij creëerden veel, maar waren niet altijd scherp. Dat moet dus beter. Maar de competitie starten met een driepunter is altijd lekker".

FC Utrecht O19 - FC Volendam O19 3-1
10. 1-0 Denso Kasius
16. 2-0 Dereck Darkwa
43. 2-1 Bram van de Wiel (p)
85. 3-1 Amoros Nshimirimana

FC Utrecht O19
Joey Houweling, Denso Kasius, Ruben Kluivert (30. Nathan Holder), Mark Pabai, Djevencio van der Kust (70. Michael Mulder), Rida el Barjiji, Samir Ben Salam, Jari Guldner (55. Stijn Schilder), Rivillinio Neslo (63. Zep Zwijghuisen), Dereck Darkwa, Yassin Nasser (80. Amoros Nshimirimana).

Het komend week is een interlandweek.  Volgende week zaterdag, 8 september, speelt de ploeg daarom een oefenwedstrijd tegen FC Twente O19. Deze wordt gespeeld op Sportcomplex Zoudenbalch en begint om 13.00 uur. De toegang is, zoals altijd, gratis.