Feyenoord-uit. Ooit, in de zomer van 1970, was het de allereerste wedstrijd die FC Utrecht speelde. Hoewel dat een historisch gegeven is, was de uitslag er één om eigenlijk liever te vergeten: 4-1 in het voordeel van de Rotterdammers.

De ontmoeting van zondag wordt de 97ste tussen beide ploegen in competitieverband. Feyenoord won 53 keer, 28 maal werd het gelijk en in 15 gevallen pakte FC Utrecht de volle buit.

Van de laatste 23 Eredivisiepartijen die FC Utrecht speelde tegen Feyenoord, won het team uit de Domstad er 1. Dat was op 24 augustus 2014, toen het 1-2 werd voor de Utrechters in de Kuip. Mitchell te Vrede zette Feyenoord op voorsprong na een dik halfuur. Op slag van rust maakte Nacer Barazite er 1-1 van. Een dik kwartier voor tijd bracht Rodney Antwi het uitvak in extase: hij scoorde de 1-2. Eerder deze week zochten we Antwi op in Volendam om te praten over dat ene doelpunt, aan wie menig FC Utrecht-supporter nog steeds regelmatig terugdenkt. Bekijk hier het item:

(tekst gaat verder onder video)
 
Van de laatste 13 Eredivisieduels die Feyenoord speelde, won het team er 11. Van de laatste 11 Eredivisiewedstrijden die de Rotterdammers in De Kuip speelden, werden er liefst 10 omgezet in winst; het met 1-3 verloren duel met landskampioen PSV is in die reeks de enige uitzondering.

FC Utrecht won 1 van de laatste 10 uitduels die het in de Eredivisie speelde. Dit kalenderjaar wonnen de Domstedelingen alleen op bezoek bij Roda JC in Kerkrade.

Alleen Ajax (29) verzamelde in het kalenderjaar 2018 tot nu toe meer thuispunten in de Eredivisie dan Feyenoord: 27 stuks.

Feyenoord scoorde in zijn laatste 5 thuiswedstrijden in de Eredivisie telkens minimaal 3 keer. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst kan voor het eerst sinds maart-augustus 1976 een serie van 6 thuispartijen op rij met (minimaal) 3 goals noteren.

FC Utrecht hield in de laatste 18 Eredivisie-uitpartijen die het speelde 1 keer de nul. Dat was in een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo.

In het seizoen 1999/2000 won FC Utrecht in De Kuip met 1-2 dankzij een winnende treffer vlak voor tijd van Dirk Kuyt. Bekijk hier de samenvatting van die wedstrijd, waarin onder anderen Harald Wapenaar, Patrick Zwaanswijk en Marinus Dijkhuizen namens de FC in actie kwamen:

(tekst gaat verder onder video)
 
Robin van Persie was in zijn laatste 6 thuisduels in de Eredivisie betrokken bij 8 Feyenoord-goals: 6 doelpunten, 2 assists.

Willem Janssen scoorde in 11 verschillende Eredivisieseizoenen, maar vond deze jaargang nog niet de weg naar het net. Van alle huidige Eredivisiespelers scoorde alleen Anouar Hadouir in meer verschillende seizoenen: 12.

Sinds de terugkeer van Van Persie in bij Feyenoord resulteerden 9 van zijn 12 schoten (75 procent) op doel in de Eredivisie in een doelpunt. In De Kuip ligt dat percentage nog hoger: 6 van de 7 (86 procent).

Van Persie speelde bij zowel het Nederlands Elftal als Fenerbahçe onder Dick Advocaat, de huidig hoofdtrainer van FC Utrecht.

Na HFC Haarlem, SVV, PSV, AZ en Sparta Rotterdam is FC Utrecht de zesde club in de Eredivisie waarbij Advocaat als hoofdtrainer actief is.

Feyenoord kan beschikken over onder anderen de voormalig FC Utrecht-spelers Yassin Ayoub (146 Eredivisieduels namens FC Utrecht) en Jens Toornstra, die 48 keer voor FC Utrecht speelde in de Eredivisie.

Simon Gustafson speelde in totaal 17 Eredivisieduels namens Feyenoord. De Zweed is sinds deze zomer speler van FC Utrecht.

Giovanni van Bronckhorst stond als trainer in de Eredivisie 6 keer tegenover FC Utrecht en verloor nog nooit: 4 zeges, 2 puntendelingen.

Geen van de laatste 12 (interim) trainers van FC Utrecht konden hun eerste wedstrijd omzetten in winst. De laatste die daarin wél slaagde, was Ton du Chatinier op 19 februari 1975 (7-2 overwinning op MVV Maastricht).