FC Utrecht heeft de eerste driepunter van de jaargang gescoord. De ploeg van hoofdcoach Jean-Paul de Jong legde vanmiddag (zondag) in een sfeervol Stadion Galgenwaard PEC Zwolle over de knie. Dankzij doelpunten van Joris van Overeem en Sean Klaiber werd het 2-0 voor de Utrechters, die in het laatste kwart van de partij met tien man speelden.

Het is niet helemaal voor het eerst dat het in Stadion Galgenwaard gebeurt, maar wél de eerste keer dat het zich voordoet in een Eredivisiewedstrijd: de inmenging van de videoscheidsrechter. Tot twee keer toe wordt na een interventie vanuit Zeist, waar de video-arbiters gevestigd zijn, een belangrijk besluit genomen. Zo wordt eerst een doelpunt van Sander van de Streek afgekeurd wegens buitenspel. En later, halverwege de tweede helft, een gele kaart voor Joris van Overeem omgezet in een rode kaart.

Joris van Overeem scoort
Met tien spelers moet FC Utrecht derhalve de klus klaren tegen PEC Zwolle. Een aangename bijkomstigheid: de Domstedelingen staan op dat moment al met 2-0 voor tegen de Zwollenaren. Halverwege de eerste helft is het Joris van Overeem die na een mooie combinatie tussen Simon Gustafson en Sean Klaiber op aangeven van laatstgenoemde de bal met zijn borst over de doellijn werkt: 1-0.

Opnieuw een hoofdrol voor Sean Klaiber
De Utrechtse marge wordt vlak voor de rust verdubbeld. Opnieuw is Klaiber één van de hoofdrolspelers. Deze keer krijgt de rechtsback uit Nieuwegein de bal van Gustafson en schiet hij ‘m even kalm als afgemeten binnen: 2-0.

Debutant Maarten Paes houdt de nul
Na de rust komt de FC Utrecht-voorsprong, zelfs niet als de ploeg met tien man speelt, geen moment in gevaar. PEC Zwolle komt wél enkele keren in de buurt van het Utrechtse doel, maar krijgt het niet voor elkaar Maarten Paes het nakijken te geven. Maarten Paes? Jazeker. De doelman maakt zijn debuut voor FC Utrecht, ingegeven door het feit dat David Jensen (ziek) en Nick Marsman (geblesseerd) niet beschikbaar zijn. Paes, met zijn 20 jaar en 97 dagen de jongste keeper van FC Utrecht in de Eredivisie sinds Stefan Postma (19 jaar, 198 dagen) op 21 april 1996, staat zijn mannetje en krijgt de handen van het Utrechtse publiek met regelmaat op elkaar.

Volgende week thuis tegen VVV-Venlo
Volgende week speelt FC Utrecht andermaal een thuiswedstrijd. Op zondag 26 augustus is VVV-Venlo in Stadion Galgenwaard de tegenstander van de Domstedelingen. Die partij begint om 14.30 uur. Er is vrije kaartverkoop en tickets zijn al sinds enige tijd te verkrijgen in de FC Utrecht Fanshop en via internet.

FC Utrecht - PEC Zwolle 2-0 (2-0)
26. Joris van Overeem 1-0
44. Sean Klaiber 2-0

Gele kaarten: Urby Emanuelson, Sean Klaiber (FC Utrecht), Gustavo Hamer (PEC Zwolle).

Rode kaart: 69. Joris van Overeem (FC Utrecht).

Toeschouwers: 18.036.

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Sean Klaiber (90+1. Mark van der Maarel), Emil Bergström, Willem Janssen, Leon Guwara; Urby Emanuelson, Joris van Overeem, Nicolas Gavory, Simon Gustafson (71. Timo Letschert); Sander van de Streek, Gyrano Kerk (84. Cyriel Dessers).

Opstelling PEC Zwolle:
Diederik Boer; Kingsley Ehizibue, Darryl Lachman, Dirk Marcellis (46. Sepp van den Berg), Bram van Polen; Gustavo Hamer, Clint Leemans, Zian Flemming (61. Denis Genreau); Younes Namli (81. Stanley Elbers), Mike van Duinen, Vito van Crooij.