Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: hoe Michael Silberbauer de club Pacific FC in Canada wil opbouwen, het doel van aanvoerder Mike van der Hoorn in Wales en Kai Heerings: via een omweg terug in de Eredivisie.

Als ware hij een voetbalmissionaris, heeft Michael Silberbauer zich gecommitteerd aan Pacific FC. ‘Nooit van gehoord, Pacific FC’, denk je wellicht. Nou, dat kan kloppen. Want een wedstrijd speelde de club nog nooit. Het team, dat werd drie maanden geleden opgericht. Komend seizoen (start: april 2019) is het één van de acht clubs die gaat uitkomen in een nieuwe competitie: de Canadese Premier League. Door middel van die nieuwe professionele league, waar ook clubs als Forge FC, HFX Wanderers FC en York 9 FC aan gaan deelnemen, hoopt men in Canada het niveau van het voetbal te verbeteren. Elk team moet dan ook voor een groot deel bestaan uit Canadese spelers. En wat daarnaast heel belangrijk is: goede coaches. En daarvoor is Pacific FC dus uitgekomen bij voormalig FC Utrecht-aanvoerder Michael Silberbauer.

Voormalig Deens international Silberbauer, die 113 officiële wedstrijden speelde namens FC Utrecht, deed als assistent-trainer bij FC Luzern in Zwitserland al ervaring op. Maar Pacific FC, dát wordt zijn grote doel en doorbraak, zo verwacht hij. “Werken in de Canadese Premier League is een unieke kans, once in a lifetime”, aldus de Deen op de site van zijn nieuwe club. “De kans om samen met clubeigenaar Dean Shillington, Josh Simpson en Rob Friend (ex-sc Heerenveen, red.) een club vanaf de grond op te bouwen, is uniek. Dat is iets dat je heel serieus moet nemen. We willen het goed doen en in de goede richting bewegen op het goede tempo”, aldus Silberbauer.

Er is nog werk genoeg voor de club die is gevestigd in Vancouver Island. Zo moet de thuishaven, Westhills Stadium, nog verbouwd worden. Op dit moment kunnen er 1.500 toeschouwers in die accommodatie. Over een maand of acht moeten dat er zo’n 7.500 zijn. Silberbauer kan niet wachten om aan de slag te gaan. “Ik ben trainer geworden voor één reden: het bijdragen aan de ontwikkeling van jonge spelers. Pacific FC biedt mij de unieke kans om deel uit te maken van iets bijzonders: het ontdekken en ontwikkelen van jong, Canadees voetbaltalent.”

Van der Hoorn is vereerd
In Wales is Mike van der Hoorn met Swansea City bezig aan een missie: terugkeren naar het hoogste niveau van de Engelse voetbalpiramide. Om dat te bereiken, moet een topklassering worden gerealiseerd in de Championship en in dat kader stond er gisteravond (dinsdag) een kraker op het programma: Swansea City – Leeds United. Het Leeds van ex-FC Utrecht’er Mateusz Klich was nog zonder puntenverlies en dus een grote concurrent van Van der Hoorn’s team, waartoe ook landgenoten als Erwin Mulder en Leroy Fer behoren. Met de bij FC Utrecht doorgebroken Van der Hoorn weer in het hart van de defensie – Van der Hoorn miste dit seizoen nog geen minuut – stond er aan het einde van de rit een remise op het bord: 2-2. Van der Hoorn is vice-aanvoerder van Swansea City. “Ik ben er heel blij mee, want dit is nieuw in mijn carrière. Ik ben enorm vereerd”, zei de verdediger over die rol.

Heerings letterlijk en figuurlijk terug van weggeweest
Na zijn vertrek bij FC Utrecht was menig voetballiefhebber Kai Heerings stilletjes aan uit het oog verloren. De lange centrale verdediger diende na zijn verblijf in de Domstad SC Cambuur en Helmond Sport, alvorens hij in de zomer van 2016 zichzelf aan SKN St. Pölten verbond; een Oostenrijks team. Dik een half jaar later volgde opnieuw een switch: het bescheiden FC 08 Homburg uit Duitsland lijfde Heerings in.

Na 11 duels in Oostenrijk en 14 partijen op het vierde niveau van Duitsland sloot Heerings zich aan bij Fortuna Sittard. Van de laatste 10 competitiewedstrijden die de groen-gelen vorig seizoen speelden, deed Heerings er in 3 mee. Bij de overige partijen bleef zijn rol beperkt tot die van reservespeler. Des te verrassender was het voor menigeen dat Heerings, die 70 duels in het eerste elftal van FC Utrecht speelde, tijdens de eerste twee speeldagen van het nieuwe seizoen in de basis stond bij Fortuna Sittard. In de Eredivisie welteverstaan! Het heeft er veel van weg dat Heerings weer helemaal terug is van weggeweest. Letterlijk en figuurlijk.

Volgende week aflevering 10 van FC Utrecht Worldwide!