Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: ‘Royal Midfielder’ Kevin Strootman heeft zin in zijn avontuur bij Olympique Marseille, de reserverol van Robbin Ruiter en Timothy Derijck, de nieuwe nestor van AA Gent.

“Deze club heeft weliswaar al een tijdje geen Champions League gespeeld, maar daar moet je niet alles op baseren”, vertelde Kevin Strootman tijdens zijn perspresentatie bij Olympique Marseille. ‘OM’ betaalde een afkoopsom voor de international aan AS Roma. “Als een club alles voor je over heeft, zegt dat genoeg. Je kunt het ook zien als een mooie uitdaging om wél Champions League-voetbal te spelen. Dit voelt niet als een stap achteruit”, aldus Strootman, die 16 officiële partijen voor FC Utrecht speelde, om vervolgens via PSV naar AS Roma over te stappen.

In Marseille kondigden ze Strootman aan als ‘Royal Midfielder’ én ‘The Flying Dutchman’. Met een op de populaire videogame Fortnite gebaseerde introductievideo stelde de club de kersverse aanwinst aan de achterban voor. “Ik kan niet wachten om te beginnen”, vertelde Strootman aan de media. “Ik heb heel mooie jaren gehad in Rome, maar ik ben blij dat ik nu hier zit. Het was tijd voor een volgende stap in mijn carriere.”

Strootman plaatste op Twitter een video met hoogtepunten uit zijn AS Roma-periode. “Vijf jaar geleden kwam ik naar Rome en ik werd direct verliefd op deze prachtige stad en club”, schreef de middenvelder. “Bedankt, jij geweldige Rome, mijn ploeggenoten, de medische staf, de managers, bestuursleden en het personeel: jullie waren als familie voor me.”

Reserverol voor Ruiter
In Sunderland heeft doelman Robbin Ruiter, die in totaal 157 officiële wedstrijden speelde voor FC Utrecht, een zwaar seizoen. De 31-jarige sluitpost vindt zichzelf de laatste weken steeds terug op de reservebank bij de op het derde niveau uitkomende rood-witten. De Schotse trainer Jack Ross geeft onder de lat vooralsnog de voorkeur aan zijn landgenoot Jon McLaughlin. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen: die keuze van Ross pakt niet eens zo verkeerd uit. Immers: na vijf wedstrijden in de League One staan The Black Cats na vier zeges en één puntendeling op de tweede plaats.

Ruiter, die in het seizoen 2013/2014 de David di Tommaso Trofee in ontvangst nam, speelde op 30 januari voor het laatst een competitiewedstrijd. Toen nog met Sunderland in het Engelse Championship, waaruit de ploeg jammerlijk degradeerde, een jaar nadat het al uit de Premiership was gekukeld. Ruiter brak zijn vinger en zag geblesseerd toe hoe zijn cluppie de strijd tegen degradatie verloor. De voorbije tijd werd zijn naam met diverse clubs in verband gebracht. Wie weet zit er voor de inmiddels 31-jarige sluitpost nog een last minute transfer in het vat; dat zal de komende dagen blijken.

Derijck wordt ploeggenoot van Asare
“Hopelijk kunnen we op drie fronten meestrijden.” Het woord is aan Timothy Derijck, die zich deze week verbond aan AA Gent, alwaar de Belgische verdediger ploegmakker wordt van onder anderen oud-speler van FC Utrecht Nana Asare. “De opbouw en de coaching liggen mij heel goed”, zegt de inmiddels 31-jarige Derijck als hem wordt gevraagd naar zijn kwaliteiten. “En natuurlijk ook de ervaring die ik de voorbije jaren heb opgedaan in België en Nederland, die doorgeven aan de jeugd.”

In de Ghelamco Arena, zoals de voetbaltempel van AA Gent heet, is het vooral de ervaring van Derijck die tot de verbeelding lijkt te spreken. ‘Derijck brengt een pak ervaring mee’, zo valt te lezen in het persbericht dat is gelardeerd met foto’s van de oud-speler van FC Utrecht, onder meer in de kleedkamer. ‘HEB VERTROUWEN IN U ZELVE’, staat boven de lockers van de spelers. Derijck en Asare kunnen in die kleedkamer onder meer praten over FC Utrecht; al kennen ze elkaar vanuit het Utrechtse niet; Asare was net vertrokken naar Gent nadat Derijck in de Domstad neerstreek.

Volgende week aflevering 11 van FC Utrecht Worldwide!