Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: hoe de inmiddels 37-jarige Marc-Antoine Fortuné tegenwoordig de fans van Chesterfield FC op de banken krijgt, Danny Verbeek als aanvoerder van ‘zijn’ FC Den Bosch en Jacob Mulenga: still going strong in de Chinese eerste divisie.

‘Happy days!’, werd manager Martin Allen van Chesterfield FC één dag voor de competitiestart geciteerd in de Derbyshire Times. Het enthousiasme bij de voetbalcoach was verklaarbaar: hij had namelijk net spits Marc-Antoine Fortuné aan zijn selectie toegevoegd. Fortuné, afgelopen seizoen namens Southend United nog actief in League One – het derde niveau van Engeland – was een grote vis voor Chesterfield FC, dat speelt in de National League; de vijfde divisie. ‘Hij heeft zo’n dertig partijen gespeeld voor Southend en deed het daarin heel goed’, vertelde Allen vol trots over de aanvaller uit Frans-Guyana. ‘Dat wij een spits kunnen halen die zoveel wedstrijden op dát niveau speelde, is hartstikke goed. Fortuné is een goede aanwinst voor ons. Hij is geen goalgetter, maar kan leiding geven aan mijn frontlinie.’

Met Fortuné in de gelederen gaat Chesterfield FC als de brandweer. De ploeg heeft de eerste drie wedstrijden van het seizoen gewonnen. En Fortuné? Hij heeft zijn toegevoegde waarde direct bewezen. Na 213 minuten te hebben gespeeld kan de routinier, die in het verleden 53 partijen speelde voor FC Utrecht en daarin kwam tot 11 goals en 8 assists, al één doelpunt én een assist overleggen. Aanvoerder Robby Weir van Chesterfield FC heeft zich in de Derbyshire Times alvast lovend uitgelaten over zijn nieuwe, ervaren teamgenoot. ‘Marc-Antoine is goed’, aldus de Noord-Ier. ‘Zijn cv spreekt voor zich. Hij heeft Champions League gespeeld en dat is geen toeval geweest. Je ziet dat hij hét heeft. Hij kan een sleutelspeler voor ons zijn.’

Verbeek begroet ineens veel nieuwe ploeggenoten
Ondertussen maken voormalig FC Utrecht-spelers Danny Verbeek en Jordy van der Winden deze week bij FC Den Bosch een invasie van nieuwe spelers mee. Vlak voor de competitiestart krijgt de Bossche Keuken Kampioen Divisie-ploeg versterking van Imrane Oulad Omar (AS Trencin, Slowakije), Stefan Velkov (Slavia Sofia, Bulgarije) en Rauno Sappinen (FC Flora, Estland), Stefano Beltrame (Juventus, Italië), Julian Marchioni (Estudiantes, Argentinië) en Nicolas Romat (Huracan, Argentinië) en dan is er nog een Bosnische tester uit Frankrijk: Emir Bijelic.

Verbeek, kind van de club en de stad, is de nieuwe captain van de Bosschenaren. ‘Ik speel hier van kleins af aan, haalde het eerste, maakte een transfer en nu ben ik terug’, aldus de aanvaller die in 13 partijen zijn opwachting maakte namens FC Utrecht. ‘Dit is een mooie eer. Ik kan nu nog heel moeilijk inschatten wat we kunnen’, vertelde Verbeek een maand geleden aan Brabants Dagblad. ‘Het hangt er vanaf welke spelers er bij gaan komen.’ Nou, dáár is deze week in elk geval meer over bekend geworden.

Mulenga: still going strong
Nu zijn er natuurlijk vast wel weekenden waarin je niet kijkt naar de uitslagen op het één na hoogste voetbalniveau van China, maar als je dat wél zo nu en dan doet, dan is de kans groot dat je met enige regelmaat een bekende naam tegenkomt: Jacob Mulenga. De Zambiaan, 34 jaar inmiddels, is de held van Liaoning Kaixin. Na 18 speeldagen in de Chinese League One heeft die club 20 doelpunten op de teller staan; 10 ervan zijn gescoord door de voormalig spits van FC Utrecht. In het topscorersklassement van de competitie moet Mulenga alleen een Braziliaan, een Colombiaan en een Kameroener voor zich dulden.

En dan te bedenken dat Mulenga, volgens de best beschikbare online bron dan toch zeker, nog maar 13 competitiewedstrijden speelde dit seizoen. Als de Zambiaan fit blijft en dit doelpuntenmoyenne weet vast te houden, is de kans best aanwezig dat hij in de nadagen van zijn mooie loopbaan nog een Chinese topscorerstitel toevoegt aan zijn palmares. Maar of hij zijn doelpuntentotaal uit Utrecht (45 stuks in 113 partijen) bij Lianoning Kaixin gaat evenaren of zelfs verbeteren? Dat valt te bezien.

Volgende week aflevering 9 van FC Utrecht Worldwide!