Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: het Amerikaanse voetbalavontuur van Edson Braafheid, de herontdekking van Mateusz Klich in Leeds en een leidersrol voor Andreas Ludwig bij TSG 1899 Hoffenheim II.

Hoe je aandacht kunt genereren voor je voetbalclub, als je die net hebt opgericht? Nou, wat dacht je van het presenteren van een speler die in een WK-finale heeft gespeeld? Het is precies dat wat Austin Bold FC afgelopen week deed. De club werd voorgesteld aan het publiek en maakte meteen de namen bekend van de eerste drie spelers die het naar Texas haalt. Dat zijn de Brazilianen Kléber (veelbelovende bijnaam: Gladiator) en Marcelo Saragosa en… inderdaad: voormalig speler van FC Utrecht Edson Braafheid.

De inmiddels 35-jarige Braafheid heeft, zo maakt zijn nieuwe werkgever trots bekend, naast voor ‘Nederlandse premier division’ club FC Utrecht ook voor FC Bayern München en Lazio Roma gespeeld. Braafheid, die eerder dit jaar vertrok bij FC Utrecht om zich te gaan vestigen in de Verenigde Staten. Daar treedt Austin Bold FC in het volgende seizoen toe tot de United Soccer League, beter bekend als USL. Dat is één niveau onder de Major League Soccer, de hoogste divisie van de Amerikaanse voetbalpiramide. De club gaat spelen in Bold Stadium, een stadion dat is gebouwd op het Circuit of the Americas-terrein. Dat stadion biedt plek aan 5.000 toeschouwers en de bedoeling is dat het structureel vol zit. Publiekstrekker Braafheid is wat dat betreft een belangrijke troefkaart.

Klich's klinkende rentree
Middenvelder Mateusz Klich is na een halfjaar op huurbasis voor FC Utrecht te hebben gespeeld terug in Engeland. En hoe! De international van Polen veroverde bij het hyperambitieuze Leeds United direct een basisplaats en maakte het voor zichzelf tijdens de openingsspeeldag van het nieuwe seizoen meteen nóg mooier: Klich scoorde de openingstreffer in het duel met Stoke City, dat door Leeds met 3-1 werd gewonnen.

‘Het heeft er veel van weg dat de beste ‘nieuwkomer’ van dit seizoen eigenlijk iemand is die vórig seizoen al werd vastgelegd!’, werd op fansite Through It All Together geschreven. ‘Als Klich elke week zo kan spelen, dan heeft Leeds dit seizoen geen problemen’, aldus het online kanaal. ‘Manager Marcelo Bielsa heeft ervoor gezorgd dat Klich aan een tweede jeugd is begonnen’, zo valt te lezen op de website van HITC. ‘Bielsa heeft Klich een sleutelrol op het middenveld gegeven.’

Leidersrol op vierde niveau voor Ludwig
De Regionalliga Südwest is het nieuwe podium van Andreas Ludwig. De offensief ingestelde middenvelder kwam vorig seizoen met 1. FC Magdeburg nog uit op het tweede niveau van Duitsland, maar gaat het nu bij TSG 1899 Hoffenheim II op het vierde niveau proberen. Ludwig (27) is door trainer Marco Wildersinn heel bewust naar het Onder 23-team van Hoffenheim gehaald.

Van de oud-speler van FC Utrecht wordt verwacht dat hij een leidersrol op zich neemt, zowel binnen als buiten de lijnen. De ervaren Ludwig moet de jonge, talentvolle spelers om zich heen helpen door de ervaringen te delen die hij in zijn profcarrière opdeed. De afgelopen seizoenen werd het tweede team van Hoffenheim achtereenvolgens derde, vierde en zesde in de Regionalliga Südwest. Het is de bedoeling dat de ploeg, mede dankzij de inbreng van Ludwig, komend seizoen opnieuw in het bovenste deel van het klassement eindigt.  

Volgende week aflevering 8 van FC Utrecht Worldwide!