FC Utrecht O19 heeft de voorbereiding op het seizoen 2018/2019 uitstekend afgesloten door het 1e Almere Challenge Event winnend af te sluiten. In de finale werd aangetreden tegen FC Groningen O19. Een penaltyserie moest uiteindelijk de beslissing brengen.

Het toernooi is de afsluiting van het voorbereidingsprogramma op het nieuwe seizoen, waarin werd geoefend tegen Fortuna Sittard O19, Cambuur Leeuwarden O19, Malmö FF U20, v.v. Zeevogels-1 (trainingskamp Egmond) en Sparta Rotterdam O19.

In de 1e wedstrijd van de Loogman Carwash Poule werd afgelopen zaterdag aangetreden tegen de thuisploeg, Almere City O19. Na een, van Utrechtse kant, behoorlijk slordige 1e helft met een 1-0 ruststand voor Almere, stelden de Utrechters na de rust orde op zaken. Zep Swijghuisen en Yassin Nasser bogen de achterstand om in een 1-2 overwinning.
Met KV Mechelen O19 kwam de eerste buitenlandse tegenstander in beeld. De Belgen waren gestart met een 1-1 gelijkspel tegen Aberdeen O19 en waren dus gebrand op een driepunter. Daar stak Ibrahim el Khadiri persoonlijk een stokje voor. Hij zorgde met een uiterst fraai doelpunt voor de overwinning van zijn ploeg.

De 1e plek in de rangschikking was dankzij de 2 overwinningen, aan het einde van de 1e toernooi dag voor de Utrechters.
De derde wedstrijd werd de volgende dag, zondag, afgewerkt. Gezien de uitslagen van de andere poulewedstrijden kon de formatie van trainer Robert Wijnands zich zelfs een nederlaag permitteren om toch als 1e in de poule te eindigen.
Daar was echter geen sprake van, want de Schotten werden, dankzij doelpunten van Zep Swijghuisen, Ibrahim el Khadiri en Amoros Nshimirimana, met een overtuigende 3-0 opzij gezet.

Daardoor behield FC Utrecht O19 ongeslagen de 1e plek en kon het in de finale aantreden tegen de leeftijdsgenoten van FC Groningen O19.  Zij speelden in de Yanmar Poule gelijk tegen AEK Athene O19 en waren te sterk voor AZ Alkmaar O19 en Cereso Osaka O19 uit Japan.

Onder behoorlijke publieke belangstelling werd de finale gespeeld. Op basis van het aantal 100% kansen had Dereck Darkwa de grote man van de wedstrijd kunnen zijn. Maar omdat hij tot 2 x toe niet doeltreffend was en Groningen aan de andere kant ook niet tot grootse daden in staat bleek, eindigde het zoals het begon: 0-0.

Penalty’s moesten uiteindelijk de beslissing brengen. Niet via het nieuwe ABBA-systeem, maar gewoon “om en om”. In de reeks van 5 misten beide partijen één keer. Er waren er nóg 3 nodig, waarbij Jari Guldner voor FC Utrecht de laatste in rij was die doel trof. FC Groningen schoot vervolgens hun 8e penalty hoog over en daarmee werd FC Utrecht O19 de 1e winnaar van het eerste Almere Challenge Event.

In de week voorafgaand aan het toernooi werd een weddenschap vastgelegd: bij toernooiwinst trakteert de technische staf de spelers op gebak. Bij verlies zou dat andersom zijn. Met plezier wordt deze afspraak nagekomen, toch trainer Robert Wijnands?

“Nou ja, goed. Als je ongeslagen in de finale komt te staan en je weet deze te winnen, dan verdien je het ook. Daarom is het niet vervelend om deze te verliezen en komen wij met plezier de weddenschap na. Ik moet vanaf deze plek Almere City complimenteren met de uitstekende organisatie en verzorging tijdens het toernooi. Mooi om te zien dat deze club met de hulp van sponsors en veel vrijwilligers tot zoiets groots in staat is.”