17 weetjes over PSV - FC Utrecht

10 augustus 2018
Over een gloriemoment in 1980, de ervaring van Willem Janssen, het trainersdebuut in de Eredivisie van Mark van Bommel en Zweden bij FC Utrecht. En nog veel meer!
Wie het heeft over PSV – FC Utrecht, heeft het al snel over 25 oktober 1980. Het was op die dag dat FC Utrecht in Eindhoven in Eredivisieverband van PSV won: 2-3. Nog altijd een unicum. De Utrechtse doelpuntenmakers destijds in Noord-Brabant: Leo van Veen, Ton de Kruyk en Gerard van der Lem.

Zaterdag in Eindhoven staat de 97ste onderlinge ontmoeting tussen FC Utrecht en PSV in de Eredivisie op de rol. Van de 96 confrontaties die er tot nu toe waren tussen beide teams, wonnen de Eindhovenaren er 66. FC Utrecht zegevierde 10 keer. Een gelijkspel werd het – dus – 20 maal.

Alleen Ajax, Feyenoord, PSV en AZ pakten in 2018 tot nu toe meer punten in de Eredivisie dan FC Utrecht. En alleen PSV (1 keer) en Ajax (2 maal) verloren dit kalenderjaar minder Eredivisiepartijen dan FC Utrecht (3 stuks).

Van de 48 keer dat FC Utrecht op bezoek ging bij de Eindhovenaren, droop het 42 maal met lege handen af. De laatste 37 Eredivisiepartijen tussen de Utrechters en de ploeg uit de Lichtstad leverden geen zege meer op voor de Domstedelingen. Tegen geen enkele andere ploeg heeft PSV zo’n dominante reeks.

FC Utrecht won 1 van de laatste 8 openingswedstrijden van het seizoen. Dat was afgelopen jaargang, in het Cars Jeans Stadion. Daar was FC Utrecht een maatje te groot voor ADO Den Haag: 0-3.

De laatste 22 Eredivisie-edities van PSV – FC Utrecht eindigden in een overwinning voor de Eindhovenaren. Zo ook afgelopen seizoen. FC Utrecht startte sterk, kreeg herhaaldelijk de kans om de leiding te nemen ook. Maar uiteindelijk sloegen de Brabanders toe op de momenten dat ze daartoe de gelegenheid kregen. Een eigen doelpunt van Ramon Leeuwin en treffers van Luuk de Jong en Steven Bergwijn zorgden voor een 3-0 eindstand. Geflatteerd, maar toch.

FC Utrecht won op 18 februari voor het laatst een Eredivisie-uitwedstrijd. Destijds werd het inmiddels gedegradeerde Roda JC Kerkrade met 1-4 geklopt. Sindsdien is FC Utrecht 5 uitpartijen op rij zonder zege.

De laatste 16 keer dat PSV een nieuw Eredivisieseizoen begon met een thuiswedstrijd, bleven de Brabanders zonder nederlaag: 14 zeges, 2 remises. De laatste keer dat PSV het seizoen startte met een thuisnederlaag, was in 1971. Toen won MVV in Eindhoven met 0-1 en was Willy Brokamp de held van Maastricht.

Van alle actieve spelers speelde alleen FC Emmen-doelman Peter van der Vlag (529 duels) meer competitiewedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal (Eredivisie en Eerste Divisie) dan Willem Janssen: 404 partijen.

Regerend landskampioen PSV verloor slechts 1 van de laatste 19 Eredivisiepartijen die het speelde; uit bij Willem II. Toen werd het, echt waar, liefst 5-0 voor de Tilburgers.

In eigen huis is PSV nu 31 Eredivisiewedstrijden ongeslagen. De laatste thuisverliesbeurt dateert van 18 september 2016. Toen was Feyenoord in het Philips Stadion met 0-1 te sterk.

Slechts 6 spelers zijn in het jaar 2018 bij meer Eredivisiedoelpunten rechtstreeks betrokken dan Sander van de Streek (11). Dat zijn: Alireza Jahanbahsh (20), Steven Berghuis (16), Wout Weghorst (14), Mason Mount (13), Hakim Ziyech (12) en Bjørn Johnsen (12).

PSV verloor geen van de laatste 35 Eredivisiethuispartijen die het op zaterdagavond speelde. De laatste keer dat de ploeg uit de Lichtstad op een zaterdagavond voor eigen publiek tegen een nederlaag aanliep, was op 29 maart 2014. FC Groningen won toen met 2-3.

FC Utrecht heeft met Emil Bergström en Simon Gustafson 2 Zweden in de selectie. De laatste keer dat bij FC Utrecht 2 Zweden in het veld stonden in een Eredivisiewedstrijd was op 7 december 2012: Alexander Gerndt en Johan Mårtensson.

Bij PSV maakt Mark van Bommel in het duel met FC Utrecht zijn debuut in de Eredivisie als hoofdcoach. De laatste 5 oefenmeesters van PSV bleven ongeslagen in hun eerste Eredivisiewedstrijd als trainer van de Eindhovenaren. De laatste PSV-trainer die met een nederlaag debuteerde in de Eredivisie, was Utrechter Jan Wouters.

De laatste Zweedse doelpuntenmaker van FC Utrecht in de Eredivisie was Kristoffer Peterson op 14 januari 2017. Simon Gustafson was afgelopen seizoen clubtopscorer van Roda JC Kerkrade met 10 doelpunten.

De laatste PSV-trainer die debuteerde met een thuisnederlaag in de Eredivisie was Milan Nicolic op 1 oktober 1967. Sparta Rotterdam won toen met liefst 1-5 van de Eindhovenaren.