In de halve finale van het WK staat Engeland vanavond tegenover Kroatië. The Three Lions zijn in vorm dit toernooi en dus weet het grootste deel van Engeland het zeker: it’s coming home! FCUtrecht.nl dook de geschiedenisboeken in en maakte een overzicht van de Engelse spelers die de FC uit de Domstad ooit dienden.

Floyd Streete
Na jarenlang voor Cambridge United te hebben gespeeld, maakte Floyd Streete in 1983 de overstap naar FC Utrecht. Op 21 augustus 1983, toen de Utrechters een thuispartij speelden tegen Ajax, werd hij de eerste Engelsman die namens FC Utrecht in de Eredivisie in actie kwam. Streete zou uiteindelijk 8 competitiewedstrijden in FC Utrecht 1 spelen.

Steve Goble
Niet lang nadat Streete de Utrechtse deur achter zich had dichtgedaan, kwam er opnieuw een Engelsman naar de Domstad: Steve Goble. Hij maakte op 2 maart 1985 zijn FC Utrecht-debuut in de Eredivisie. In totaal kwam Goble op het hoogste niveau 10 keer uit voor de Utrechters.

Kevin Young
De Engelsman met de langste staat van dienst in Utrecht is Kevin Young. Nadat hij in de Engelse leagues was uitgekomen voor Burnley, Torquay United, Port Vale en Bury, streek hij in seizoen 1986/1987 neer in Utrecht. Verdeeld over 4 seizoenen speelde hij 71 competitiepartijen namens de FC, waarvoor hij 1 keer tot scoren kwam.

John Linford
Spits John Linford, die gerust een cultheld mag worden genoemd, versleet tijdens zijn roerige loopbaan de nodige clubs, en FC Utrecht was er daarvan één. De aanvaller maakte op 28 augustus 1988 zijn FC Utrecht-entree in een partij tegen Fortuna Sittard en kwam daarin direct tot scoren. Linford’s teller stokte in Utrecht uiteindelijk op 22 wedstrijden en 7 doelpunten.

John Moore
Net als John Linford, scoorde ook John Moore tijdens zijn FC Utrecht-debuut. Dat was op 13 augustus 1989, toen in een wedstrijd tegen Feyenoord. Moore mag met rust een globetrotter worden genoemd; hij diende liefst 17 clubs en werd in de nadagen van zijn loopbaan zelfs international van Hong Kong. In 28 FC Utrecht-duels scoorde Moore 8 keer. Dat maakt hem de meest trefzekere Engelsman in de clubgeschiedenis van de FC.

Mark Phillips
Nadat vijf Engelsmannen in de jaren tachtig hun FC Utrecht-debuut maakten, duurde het in het decennium dat volgde eventjes voordat opnieuw een voetballer uit Engeland het rood-witte tricot aantrok. Op 16 maart 1996 ging FC Utrecht op bezoek bij PSV en viel Mark Phillips in. Uiteindelijk maakte Phillips 440 speelminuten in de Eredivisie namens FC Utrecht, verdeeld over 7 wedstrijden.

Jamie Forrester
Niet meer dan 2 speelminuten in de Eredivisie maakte Jamie Forrester namens FC Utrecht. De Engelsman kwam in 1999 over van Scunthorpe United en de verwachtingen waren hooggespannen. Maar een gelukkig huwelijk werd het niet, tussen FC Utrecht en Forrester. Hij ging al snel weer terug naar Engeland en diende daar nog tal van clubs, alvorens een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Tafari Moore
In feite werd Tafari Moore door FC Utrecht gehuurd ter aanvulling van de selectie van de beloftenploeg, maar de jeugdinternational maakte niet alleen in de Jupiler League zijn meters. Op 16 september 2016 viel hij 24 minuten voor tijd in, toen FC Utrecht het in Stadion Galgenwaard opnam tegen FC Groningen. Het werd voor velen een Eredivisieduel om snel te vergeten, gezien de 1-5 eindstand. Voor Moore bleek het zijn enige optreden te zijn in het shirt van FC Utrecht op het hoogste niveau.

Matty Willock
Als huurling van Manchester United sloot Matty Willock in augustus 2017 aan bij het keurkorps van FC Utrecht. De middenvelder zou een half jaar later de Domstad alweer verlaten. Op zoek naar meer speeltijd kwam hij uit bij St. Johnstone in Schotland. In Utrecht kwam Willock tot 3 optredens in de Eredivisie, 2 wedstrijden in de KNVB Beker en 6 partijen met Jong FC Utrecht in de Jupiler League.