Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: goalgetter Stefano Lilipaly, de terugkeer op de Nederlandse velden van Randy Wolters en een dansende Tafari Moore.

Dikke kans dat hij zelf ook twee keer met z’n ogen moet knipperen als hij naar de topscorerslijst van de Indonesische Liga 1 kijkt. Maar het staat er toch echt. Plekkie drie op die lijst: Stefano Lilipaly, Bali United. De door FC Utrecht opgeleide middenvelder stond tot nu toe bekend als een voetballer die zo nu en dan een doelpuntje meepakt, maar niet als goalgetter. Dat is nu wel anders. De statistieken van de international van Indonesië zijn uitmuntend dit seizoen: 16 gespeeld, 10 goals. Geen enkele Indonesiër die het in Liga 1 op dit moment beter doet. Slechts de Spanjaard Fernando Rodríguez (oud-speler van onder meer FC Sevilla, 11 doelpunten) en de international van Tsjaad Ezechiel N’Douassel (12 goals) scoren meer dan Lilypaly.

Lilipaly speelde van 2001 tot 2012 voor FC Utrecht en kwam, na de jeugdopleiding in de Domstad te hebben doorlopen, tot vier optredens namens de FC in de Eredivisie. Slechts één keer maakte hij de 90 minuten vol. Dat was op 22 januari 2012: FC Utrecht – PSV. Drie keer raden wie er toen de Utrechtse goal maakte? Inderdaad: Lilipaly. Hij opende die dag de score en zorgde er met zijn doelpunt voor dat FC Utrecht een punt pakte; 1-1 werd het.

Inmiddels is Lilipaly naast een belangrijke kracht van Bali United óp het veld ook een sterk merk buiten de lijnen. De international van Indonesië heeft, om maar wat te noemen, meer volgers op Twitter dan FC Utrecht. Om nog maar te zwijgen over Instagram, waar Lilypaly 766.000 mensen tot zijn volgers mag rekenen.

Een andere speler die de jeugdopleiding van FC Utrecht deels doorliep, in Utrecht zijn debuut in het betaalde voetbal maakte en de voorbije dagen in het nieuws was: Randy Wolters. De aanvaller werd vol trots gepresenteerd door Keuken Kampioen Divisie-club NEC. Bij de Nijmegenaren hoopt Wolters te gaan doen wat hij afgelopen seizoen in de Schotse Premier League maar zelden mocht doen: spelen en scoren. Wolters maakte afgelopen seizoen in competitieverband slechts 410 speelminuten namens Dundee FC. “Ik ben enorm blij om terug te zijn in Nederland en heb NEC altijd al een mooie club gevonden”, zo liet Wolters zich ontvallen bij zijn presentatie in Nijmegen. “Randy past perfect in onze Bloedkuul”, vertelde technisch directeur Remco Oversier van de Nijmegenaren.

Dansend een nieuw voetbalhoofdstuk openen; ook dat kan. Tafari Moore bewees het onlangs. De jeugdinternational van Engeland die in het seizoen 2016/2017 op huurbasis uitkwam voor FC Utrecht en destijds tot 1 competitieduel in het eerste elftal en 26 competitieoptredens in de beloftenploeg kwam, showde zijn dansmoves toen hij werd gepresenteerd bij zijn nieuwe club: Plymouth Argyle. In de plaatselijke krant, de Plymouth Herald, ging het daags na zijn presentatie ook over de danskwaliteiten van de man die toch echt als verdediger voor een voetbalteam was gehaald. “Ik maakte deel uit van een danscrew. We waren wereldkampioen, de filmpjes staan op YouTube”, zei Moore. “Danser worden, was een optie. Maar mijn liefde voor voetbal was te groot.”

Volgende week aflevering 5 van FC Utrecht Worldwide. Ter afsluiting: de dansmoves van Tafari Moore!