Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Sébastien Haller die bij Eintracht Frankfurt zaken herkent uit zijn FC Utrecht-tijd, Fernando Quesada die de smaak te pakken heeft en Barry Maguire, die in Ierland een bewogen seizoen meemaakt.

Zijn eerste balcontact in dienst van FC Utrecht. Weinigen die het zagen, zullen het zijn vergeten. Die touch, die zijdezachte aanraking. De bal kwam van hoog, heel hoog. En lag in één keer stil. Fernando Quesada’s entree in Stadion Galgenwaard was even groots als veelbelovend, maar de kleine Spanjaard zou uiteindelijk maar 97 speelminuten in het vlaggenschip van FC Utrecht maken. Eén keer stond hij in de basis. Toen verloor de FC uit de Domstad met 5-2 van RKC Waalwijk in het Mandemakers Stadion.

Quesada’s palmares was nochtans zeer indrukwekkend, op het moment dat hij naar de Domstad kwam. Jeugdproduct van FC Barcelona, aanvoerder zelfs. Jeugdinternational van Spanje. Het kón niet op. Maar voor ‘Nando’ scheen in sportief opzicht maar zelden de zon in Nederland. Na een verhuurperiode bij Achilles’29 verliet hij de Nederlandse velden in 2015, om al snel te tekenen voor UE Llagostera. Op het tweede niveau van Spanje kwam Quesada tot slechts 7 speelminuten. Degradatie met UE Llagostera volgde, en in de Segunda División B – Grupo 3 kreeg de balvaardige middenvelder langzaam maar zeker weer speelminuten én vertrouwen. Een transfer naar mede-derdedivisionist SD Formentera volgde en bij die club was Quesada een vrijwel onbetwiste basisspeler. Fernando Quesada’s loopbaan zit weer in de lift, getuige het feit dat hij met zijn goede spel bij Formentera nu een transfer heeft afgedwongen naar Elche CF. Dit seizoen gaat Quesada voor zijn kans op het tweede niveau.

Sébastien Haller valt in Frankfurt met zijn neus in de boter. Want wat wil het geval? Daar is Adi Hütter de nieuwe oefenmeester. En laat de man die Young Boys Bern afgelopen seizoen naar de eerste landstitel sinds 32 jaar leidde nu net een fervent voorstander zijn van ‘naar voren verdedigen’. “Dat ken ik nog van mijn tijd bij FC Utrecht”, vertelde spits Haller op de website van Eintracht Frankfurt. “We doen meer met de bal en werken in deze vormen keer op keer opnieuw met druk en met omschakelmomenten”, legde Haller uit. “We moeten de filosofie van de trainer leren kennen en die vervolgens vertalen naar het veld.” Over de komst van spits Goncalo Paciencia naar Frankfurt was Haller helder: “Concurrentie is goed voor het team. Als je als speler concurrentie hebt, wil je je elke dag bewijzen. Dat is geen probleem voor mij. Ik wil elke dag mijn best doen en beter worden.”

Onzekere tijden waren het voor Barry Maguire in Ierland. De middenvelder, die 50 Eredivisiewedstrijden speelde voor FC Utrecht, is tegenwoordig actief in de Airtricity League of Ireland en staat op de loonlijst bij Limerick FC. Maar tussen op de loonlijst stáán en ook daadwerkelijk betaald worden, daar bleek enige tijd wel een verschil te zitten. De spelers van Limerick FC overwogen een staking, maar die plannen zijn van de baan nadat het bestuur in financieel opzicht orde op zaken stelde. Sportief gaat het in Limerick trouwens ook niet al te voorspoedig; na 26 speeldagen – het seizoen is daar dus al in volle gang – staat Limerick FC op plek 9. Alleen Bray Wanderers pakt minder punten dan de equipe van Maguire, die het gat van vijf punten op Sligo Rovers zal moeten dichten om play-offs om degradatie naar het tweede niveau te voorkomen.

Volgende week aflevering 6 van FC Utrecht Worldwide!