FC Utrecht heeft in de eerste échte sportieve testcase van de voorbereiding op seizoen 2018/2019 een zege geboekt. Aan de Thorbeckelaan in Utrecht was het team van trainer/coach Jean-Paul de Jong met 2-0 te sterk voor Ross County. Tegen de Schotten werd in de tweede helft het verschil gemaakt.

Een karakteristieke run is het, van Patrick Joosten. Bal aan de voet, watervlug voetenwerk. Te rap, zo blijkt, voor zijn directe bewaker. Joosten dreigt de Schotse verdediger te passeren als die zijn been uitsteekt. Joosten valt, Edwin van de Graaf fluit: penalty. De blessuretijd van de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ross County is dan net begonnen. Sander van de Streek ontfermt zich over de pingel en doet dat bekwaam: 2-0. Direct volgt het eindsignaal. FC Utrecht wint.

Taaie Schotten
Aan Ross County heeft FC Utrecht een taaie tegenstander. De Schotten, die na een jarenlang verblijf in de Premiership afgelopen seizoen als nummer laatst eindigden en dus moeten doordoen in de Championship, maken niet de indruk koste wat kost te willen scoren. Consolideren en de boel achterin dicht houden, dat lijkt de voornaamste taak van de voormalig League Cup-winnaar te zijn. Dat wordt door Ross County op zich goed uitgevoerd. FC Utrecht komt maar mondjesmaat in de buurt van het door Scott Fox verdedigde doel.

Van der Maarel weer trefzeker
Het is voor de pak ‘m beet 400 toeschouwers die FC Utrecht - Ross County prevaleren boven bijvoorbeeld de WK-wedstrijden Frankrijk - Uruguay en België - Brazilië wachten tot kort na de rust totdat het net bij DHSC eens bolt. Verdediger Mark van der Maarel kopt vanuit een hoekschop raak: 1-0. In het vervolg van de partij blijft FC Utrecht domineren, maar het lukt dus pas in de slottellen van het duel de marge te verdubbelen.

Trainingskamp voor de deur
Met drie vriendschappelijke zeges en flink wat trainingsarbeid in de benen maakt FC Utrecht komende week de reis naar Oostenrijk. Van 10 tot en met 17 juli belegt het team van oefenmeester Jean-Paul de Jong daar een trainingskamp. Daar moeten de volgende stappen in de aanloop naar de competitiestart worden gezet.

FC Utrecht - Ross County 2-0 (0-0)
53. Mark van der Maarel 1-0
90+1. Sander van de Streek 2-0

Gele kaarten: Lukas Görtler (FC Utrecht) en Liam Fontaine (Ross County).

Toeschouwers: 400.

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Giovanni Troupée (62. Othmane Boussaid), Ramon Leeuwin (62. Ruben Hoogenhout), Willem Janssen (62. Robin Zwartjens), Mark van der Maarel (62. Leon Guwara); Anouar Kali (62. Rico Strieder), Sean Klaiber (62. Joris van Overeem), Urby Emanuelson (62. Odysseus Velanas), Simon Gustafson (62. Sander van de Streek); Gyrano Kerk (62. Lukas Görtler), Cyriel Dessers (62. Patrick Joosten).

Opstelling Ross County:
Scott Fox (87. Russ Monro); Marcus Fraser (79. Stelios Demetriou), Sean Kelly, Liam Fontaine (58. Keith Watson), Callum Morris; Ross Draper (73. Dylan Dykes), Jamie Lindsay (87. Russell Dingwall), Ryan Dow (73. Davis Keillor - Dunn), Tony Dingwall (58. Josh Mullin); Michael Gardyne (73. Harry Paton), Billy McKay (58. Declan McManus).