Ross County; het is een naam die bij menig voetballiefhebber een lampje doet branden. Maar er zullen vast ook de nodige FC Utrecht-supporters zijn die nog niet al te veel weten over de ploeg die morgen (vrijdag) bij DHSC tegenover de FC uit de Domstad staat. Daarom: 7 weetjes over Ross County.

Vergeleken met het in 1970 opgerichte FC Utrecht is Ross County een oudje. De club zag namelijk al in 1929 het levenslicht en begon toen met spelen in de Highland Football League. Ross County komt uit Dingwall.

In het seizoen 1994/1995 debuteerde Ross County in de Schotse Football League; een reeks competities die samen het (semi-)professionele Schotse voetbal vormen. Ross County stroomde in op het vierde niveau, dat toen Third Division heette. In 1999 volgde promotie naar de Second Division en een jaar later al stootte Ross County door naar de First Division. De Schotten deden in 2007 een stapje terug, om een jaar later alweer een rentree in de First Division te maken. In 2012 kwam de droom van menig fan van The Staggies – zo luidt de bijnaam van de club – uit: Ross County promoveerde naar de Premier League.

In het seizoen 2018/2019 speelt Ross County, voor het eerst sinds de promotie naar de Premier League, níet meer op het hoogste niveau. Met slechts 29 punten op de teller eindigden de blauwhemden met de rode lantaarn in handen. De missie voor de nieuwe jaargang is helder: zo snel mogelijk weer terug naar het hoogste niveau.

Global Energy Stadium. Dat is de naam van het stadion van Ross County. ‘We streven ernaar iedereen die het stadion bezoekt, of dat nu de trainer van de tegenstander is of een supporter, vriendelijk welkom te heten en respectvol te behandelen’, belooft de club op zijn website. ‘We hebben de reputatie één van de vriendelijkste clubs van Schotland te zijn.’

Heel groot is de achterban van Ross County niet. De drukst bezochte wedstrijd allertijden was het treffen op 28 februari 1966 tegen Glasgow Rangers. Toen waren er 8.000 toeschouwers. Gemiddeld trok Ross County afgelopen seizoen 4.612 toeschouwers; een clubrecord.

Het seizoen 2015/2016 is er één dat menig Ross County-fan niet snel zal vergeten. The Staggies wonnen toen de League Cup. De finale werd bereikt door achtereenvolgens Ayr United (2-0), Falkirk (7-0), Inverness Caledonian Thistle (1-2) en, sensationeel, Celtic (2-0) uit te schakelen. In de eindstrijd, op Hampden Park in Glasgow voor liefst 38.296 toeschouwers, werd met 2-1 gewonnen van Hibernian. Dé held van Ross County? Een Nederlander: Alex Schalk. De bonkige spits maakte in de laatste minuut van de wedstrijd de 2-1.

Ross County wordt geleid door een trainersduo, op dit moment. Steven Ferguson uit Edinburgh en Stuart Kettlewell vormen samen de trainerstandem. Ferguson speelde voor diverse Schotse clubs, waaronder Ross County. Voor die club kwam hij liefst 174 keer in actie. Ook Kettlewell is een echte clubman: 132 partijen speelde hij voor Ross County. 

De wedstrijd FC Utrecht - Ross County begint morgen (vrijdag) bij DHSC in Ondiep om 19.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via internet en op de wedstrijddag vanaf 17.30 uur bij de kassa's van Sportpark Thorbeckelaan.