Na partijen tegen opponenten uit Schotland, Oostenrijk, Rusland en Turkije wacht FC Utrecht nu een duel met een Engelse tegenstander: Portsmouth FC. FCUtrecht.nl stelt de volgende opponent van de Utrechters aan je voor.

Portsmouth FC is een club die een vrije val achter de rug heeft. In 2010 degradeerde Pompey vanuit de Premier League naar de Championship en twee jaar later volgde opnieuw een degradatie; naar League One. Weer een jaar later daalde de club af naar het vierde niveau: League Two. Na vier seizoenen in de kelder van het Engelse profvoetbal krabbelde Portsmouth in 2017 een beetje op; het promoveerde naar League One. Daarin komt het dit seizoen andermaal uit.

In 2008/2009 speelde Portsmouth FC nog in de UEFA Cup. In de eerste ronde ontdeden de Engelsen zich van Vitória Guimarães. Daarna volgden duels met SC Braga, AC Milan, VfL Wolfsburg en sc Heerenveen, dat met 3-0 werd verslagen door de Engelse opponent van FC Utrecht. Peter Crouch maakte destijds twee van de drie doelpunten. Destijds maakten ook iconen als David James, Jermain Defoe en Sol Campbell deel uit van de selectie van Portsmouth FC, dat toen ook over toppers uit alle hoeken van de wereld kon beschikken zoals Lassana Diarra (Frankrijk), Papa Bouba Diop (Senegal), Niko Kranjcar (Kroatië) en de Nigeriaan Nwankwo Kanu.

Tegenwoordig is er van een internationale mengelmoes geen sprake meer in Portsmouth FC. De huidige selectie van de ambitieuze club bestaat volledig uit Engelse spelers. Brett Pitman, een aanvaller, is volgens de op dat vlak gespecialiseerde website Transfermarkt de meest waardevolle speler uit de kern. Pitman diende in het verleden Bournemouth, Bristol City en Ipswich Town.

De bijnaam van Portsmouth FC luidt Pompey. Die naam wordt in Engeland vaak geassocieerd met de stad Portsmouth en de legerbasis die daar is. Historici zijn er, getuige een rondgang op internet, nog steeds niet helemaal over uit waar de bijnaam nu precies vandaan komt.

Eén van de rivalen van Portsmouth FC is Southampton FC. De afstand tussen de steden waaruit beide clubs komen is amper 32 kilometer en als de clubs tegen elkaar spelen, wordt dat de South Coast Derby genoemd. En dan is er ook nog de zogeheten Dockyard Derby, een wedstrijd die ook wel Battle of the Ports wordt genoemd. Zo heet het als Portsmouth FC tegen Plymouth Argyle speelt.

Fratton Park is de naam van het stadion van Portsmouth FC. Dat is al sinds de oprichting van de club in 1898 de thuisbasis van de blauw-witten. Supporters van Pompey noemen het stadion liefkozend ook wel The Old Girl. Fratton Park is een, qua uiterlijk, typisch Brits voetbalstadion. Het biedt plaats aan 19.669 supporters. Er werd ooit één A-interland van Engeland gespeeld. Dat was op 2 maart 1903, toen Engeland tegen Wales speelde. In 1948 werd er een voetbalwedstrijd gespeeld die onderdeel uitmaakte van de Olympische Spelen. Het was één van de twee Olympische voetbalwedstrijden die destijds niet in Londen werd gespeeld.

Portsmouth FC schreef in 1956 geschiedenis toen het in Fratton Park tegen Newcastle United speelde. Die wedstrijd op zich was niet zo bijzonder, maar wél het feit dat het de eerste professionele voetbalwedstrijd was in Engeland die werd gespeeld in kunstlicht. 

De wedstrijd Portsmouth FC - FC Utrecht begint in Portsmouth zaterdag 28 juli om 14.00 uur Nederlandse tijd.