FC Red Bull Salzburg. Jazeker, van het energiedrankje. Maar er valt nog véél meer te vertellen over de Oostenrijkse profploeg waar FC Utrecht morgen (vrijdag) tegen speelt. FCUtrecht.nl speurde het internet af naar weetjes over FC Red Bull Salzburg en zette er 7 op een rij.

Dikke kans dat je FC Red Bull Salzburg van naam wel kent. Immers: de ploeg is al jaren een vast terugkerend gezicht in de Champions League en Europa League. Maar al vele tientallen jaren voordat de club werd overgenomen door het machtige Red Bull-concern, werd er op hoog niveau gevoetbald in Salzburg. In 1933 werd de club die nu FC Red Bull Salzburg heet opgericht als SV Austria Salzburg. In 1978 volgde een naamsverandering naar SV Casino Salzburg en in 1997 nam de club de naam SV Wüstenrot Salzburg aan. In 2005 nam Red Bull de boel over. Nieuwe naam, nieuw logo, nieuwe medewerkers: ‘Dit is een nieuwe club’, was het statement.

Na de overname door Red Bull kwamen voor de voetbalclub uit Salzburg al snel de successen. In het seizoen 2006/2007 werd met overmacht de landstitel veroverd. Kampioenschappen volgden sindsdien in 2009, 2010, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018. Eén van die landstitels werd gepakt onder leiding van voormalig FC Utrecht-speler Co Adriaanse. Met de Amsterdammer als trainer pakten de rode stieren in 2009 de titel.

Hoewel op allerlei vlakken al de nodige stappen in de juiste richting waren gezet, gaf een treffen met een Luxemburgs team aanleiding voor nóg een extra push. In de zomer van 2012 werden de Oostenrijkers door F91 Dudelange uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. Na een 1-0 uitnederlaag werd in Oostenrijk met 4-3 gewonnen; en dus gingen de Luxemburgers mede dankzij twee door de later nog in de Eredivisie namens RKC Waalwijk en Willem II actieve Aurélien Joachim op basis van uitdoelpunten door. De blamerende uitschakeling was voor FC Red Bull Salzburg aanleiding de kwaliteitseisen nog verder op te schroeven; met resultaat. Sindsdien volgden in Europees verband zeges op onder meer Standard Luik, Ajax, Celtic, FC Schalke 04, Olympique Nice, Olympique Marseille, Real Sociedad en Lazio Roma.

In de kleedkamer van FC Red Bull Salzburg vind je spelers uit alle windstreken. Tot de meest waardevolle voetballers van de club behoren Diadie Samassékou (Mali), Amadou Haidara (Mali), Munas Dabbur (Israël), Xaver Schlager (Oostenrijk), Duje Caleta-Car (Kroatië) en Hee-chan Hwang (Zuid-Korea).

Van de bovengenoemde zes spelers zijn er liefst vijf afkomstig van een club die je vermoedelijk niet (goed) kent: FC Liefering. Dat klinkt als heel wat anders dan FC Red Bull Salzburg, maar de band is er wel degelijk. FC Liefering is namelijk de zogeheten feeder club van FC Red Bull Salzburg. Een beloftenteam, eigenlijk, maar dan met een eigen identiteit. FC Red Bull Salzburg stalt de grootste talenten uit alle hoeken van de wereld bij het op de één na hoogste niveau van Oostenrijk actieve satellietclub en hevelt ze over naar het eerste elftal zodra ze klaar worden geacht voor die stap. Bij FC Liefering spelen op dit moment voetballers uit Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Ghana, Guinee, Hongarije, Ivoorkust, Kroatië, Mali, Nigeria, Oostenrijk, Zambia, Zuid-Korea en Zwitserland. Veel van die spelers zijn nu nog onbekend bij het grote publiek, maar zullen naar verwachting over enkele jaren schitteren in de Europa League en Champions League en vele miljoenen waard zijn.

De thuishaven van FC Red Bull Salzburg? Een inkoppertje, die naam: Red Bull Arena. Dat stadion, dat eerder EM-Stadion Wals-Siezenheim en Bullen-Arena werd genoemd, biedt plek aan ruim 30.000 toeschouwers. Het werd in 2003 gebouwd. Bij het stadion zijn 2.070 parkeerplaatsen, 39 kiosks en het stadion beschikt over 12 skyboxen. Drie keer waren bij een wedstrijd alle 30.188 stoeltjes bezet: in 2007 tegen Arsenal en in 2009 en 2014 tegen FC Bayern München. Opmerkelijk genoeg waren dat stuk voor stuk oefenwedstrijden.

FC Red Bull Salzburg speelde de voorbije tijd al de nodige vriendschappelijke partijen. Met 7-0 werd gewonnen van SV Seekirchen, met 3-0 werd het Russische FC Ufa verslagen en met liefst 5-0 gaven de rode stieren het Tsjechische FK Jablonec klop. Kortom: 15 goals voor, 0 tegen. Een uitstekende balans, temeer omdat FC Ufa en FK Jablonec behoorlijk sterke opponenten zijn.