FC Utrecht maakt zich in Oostenrijk op voor een krachtmeting met Arsenal Tula. FCUtrecht.nl dook in aanloop naar dat vriendschappelijke duel de boeken in, om wat meer te weten te komen over de opponent van de Domstedelingen.

Logischerwijs komt Arsenal Tula uit Tula. In die stad wonen zo’n 500.000 mensen. Eén van de bekendste bedrijven in de stad is de Tula Arms Plant. Daar worden al sinds 1712 wapens voor de Russische staat geproduceerd. Vroeger heette de Tula Arms Plant… Inderdaad: Arsenal Tula. De fabriek werd geopend om de bevolking van Tula te kunnen bewapenen, zodat zij zich kon verdedigen tegen nomades.

De voetbalclub die nu bekendstaat als Arsenal Tula kende in het verleden vele andere namen. Ga er gerust even goed voor zitten: FC Zenit Tula, FC Trud Tula, FC Skahhtyor Tula, FC Metallurg Tula, FC Mashinostroitel Tula, FC TOZ Tula, FC Arsenal Tula, FC Oruzheynik Tula, FC Arsenal-Tula en vervolgens weer FC Arsenal Tula.

Arsenal Tula heeft het Arsenal Stadion als thuisbasis. Dat bouwwerk werd in 1959 opgeleverd en biedt plaats aan 20.048 supporters. Het is geen stadion van het moderne soort; het gros van de zitplekken is onoverdekt en tussen de tribunes en het veld ligt een sintelbaan.

Eén van de bekendste voetballers die recentelijk het shirt van Arsenal Tula droeg, is Artyom Dzyuba. De spits, met Rusland nog actief op het WK, werd door Zenit Sint-Petersburg afgelopen seizoen een half jaar op huurbasis bij de club uit Tula gestald. Mede dankzij de inbreng van Dzyuba eindigde Arsenal Tula in de hoogste divisie van Rusland afgelopen seizoen op de zevende plaats.

Voor FC Utrecht is Arsenal Tula de vierde opponent die uitkomt op het hoogste niveau van Rusland in ongeveer één jaar tijd. In 2017 speelden de Utrechters al vriendschappelijk tegen FC Ufa (0-1) en Rubin Kazan (1-1) en werkten de Domstedelingen twee partijen af in de Europa League tegen Zenit Sint-Petersburg; na een 1-0 zege in Utrecht werd met 2-0 verloren in Rusland. Arsenal Tula eindigde afgelopen seizoen twee posities lager dan Zenit, één plek onder FC Ufa en drie plaatsen boven Rubin Kazan.

Het gros van de selectie van Arsenal Tula heeft de Russische nationaliteit. Maar in de kleedkamer bij de ploeg uit Tula zijn ook spelers uit Bulgarije (Mihail Aleksandrov en Georgi Kostadinov), Georgië (Gia Grigalava), Servië (Goran Causic), Spanje (Víctor Álvarez) en Zambia (Evans Kangwa) te vinden.

Arsenal Tula is een club van vele bijnamen. De tegenstander van FC Utrecht staat ook wel bekend als: de rood-gelen, de Canoneers, Pryaniki, Pushkari, Oruzheyniki en Samovars.