Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Dries Mertens, Leon de Kogel en Sofyan Amrabat.

Dezer dagen kijkt de hele wereld, of in elk geval een groot deel van de bevolking van deze planeet, op dagelijkse basis naar het wereldkampioenschap voetbal. Eén van de smaakmakers van één van de tot nu toe meest toonaangevende ploegen op dat toernooi? Dries Mertens. Klein van stuk, groots qua daden. Mertens speelde 86 officiële wedstrijden voor FC Utrecht, waarin hij tot 21 doelpunten en 34 assists kwam. Tegenwoordig maakt de in Leuven geboren aanvaller furore bij Napoli.

Voor de voetbaltrots van Napels heeft Mertens al 235 officiële partijen gespeeld. Al 90 keer liet de Belg de fans van de Azzuri uit hun dak gaan en bij 58 doelpunten fungeerde de international als aangever.

Op het WK trekt Mertens zijn sportieve groeicurve door. In de eerste twee pouleduels van België was Mertens goed voor 1 goal en 1 assist. Morgen (donderdag) zijn weer alle ogen gericht op Mertens (en Romelu Lukaku, en Eden Hazard, en Kevin De Bruyne, en Thibaut Courtois, et cetera). Dan spelen de Rode Duivels, om 20.00 uur, in Kaliningrad, tegen Engeland.

Oud-speler Leon de Kogel van FC Utrecht was afgelopen week bij velen onderwerp van gesprek. De spits, die tegenwoordig voor het Spaanse UE Cornellà uitkomt, raakte tijdens zijn vakantie in Malta betrokken bij een auto-ongeluk. De Kogel, die een deel van zijn opleiding genoot bij FC Utrecht en 46 wedstrijden speelde in het vlaggenschip van de FC uit de Domstad, werd overgebracht naar het UMC. FC Utrecht wenst De Kogel een voorspoedig herstel toe.

Middenvelder Sofyan Amrabat maakte deel uit van een stukje WK-historie. De door FC Utrecht opgeleide international werd in de wedstrijd Marokko – Portugal in het veld gebracht als vervanger van zijn broer Nordin Amrabat. Het was voor het eerst in de WK-historie dat twee broers bij een wissel betrokken waren. Overigens is het WK-avontuur van de Leeuwen van de Atlas al voorbij. Marokko eindigde op de vierde plaats van groep B. De favorieten in die poule, Spanje en Portugal, maakten de verwachtingen waar en hebben zich geplaatst voor de volgende fase van het toernooi. 

Volgende week aflevering 2 van FC Utrecht Worldwide!