FC Utrecht heeft in de heenwedstrijd van de finale van de play-offs om Europees voetbal een nipte nederlaag geleden. Vitesse was vanavond (dinsdag) met 3-2 te sterk voor FC Utrecht, dat de Arnhemmers zaterdag tijdens de return ontvangt in Stadion Galgenwaard.

Was het woord ‘knotsgek’ al van toepassing op FC Utrecht’s halve finale-partij in Friesland tegen sc Heerenveen (voor wie het inmiddels is vergeten; een 4-3 nederlaag die avond voor de Utrechters), dat stempel kan ook worden geplakt op de partij in Arnhem. Vitesse - FC Utrecht is een match die alle kanten op gaat; als een loden bal in een flipperkast.

Leeuwin kopt raak
De veerkracht die de Utrechters tonen in Heerenveen - waar een 3-0 achterstand wordt omgebogen naar 3-3, om uiteindelijk alsnog met 4-3 ten onder te gaan - is ook op het Gelderse gras zichtbaar. Ramon Leeuwin is het die na een uur spelen met een harde kopbal vanuit een door Zakaria Labyad genomen hoekschop de 1-1 op het bord zet. Daarmee is het doelpunt dat Mason Mount vlak voor de break maakt in feite weggepoetst.

Prachtgoal van Labyad
Als dan Bryan Linssen de 2-1 maakt, een klein kwartier voor tijd, is er opnieuw reden om de kop te laten hangen. Maar andermaal doen de Utrechters dat niet. Tegentreffers lijken eerder als energiedrank te werken, dan als wat anders. Als dat ergens uit blijkt, is het wel de poeier van Labyad, die voor de 2-2 zorgt. Snoeihard ramt de Utrechter, vanaf een meter of 25, de bal tegen de touwen. Keeper Jeroen Houwen heeft op de knal van Labyad geen antwoord.

Twaalfde Man laat zich horen
In de blessuretijd van de attractieve partij, waarin de Utrechters zich gesteund weten door een uit 788 meegereisde supporters bestaande Twaalfde Man, bepaalt Guram Kashia de eindstand op 3-2. De aanvoerder van de Arnhemmers zorgt er zo mee dat de partij een winnaar krijgt; maar in feite is die er natuurlijk niet. Het is, na 90 minuten voetbal, in principe rust. Tot en met zaterdag, 20.45 uur. Dan gaat de bal weer rollen.

Zaterdag de return
En dan is Stadion Galgenwaard het decor, en FC Utrecht - Vitesse het affiche. Dan, en ook echt pas dan, wordt duidelijk welke ploeg komend seizoen Europa in gaat: FC Utrecht of Vitesse. De kaartverkoop voor de kraker tegen de Arnhemmers is in volle gang. Tickets via INTERNET en in de FC Utrecht Fanshop.

Vitesse - FC Utrecht 3-2 (1-0)
42. Mason Mount 1-0
62. Ramon Leeuwin 1-1
78. Bryan Linssen 2-1
86. Zakaria Labyad 2-2
90+1. Guram Kashia 3-2

Gele kaarten: Guram Kashia, Bryan Linssen, Mason Mount (Vitesse), Rico Strieder, Sean Klaiber (FC Utrecht).

Toeschouwers: 14.236.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Opstelling Vitesse:
Jeroen Houwen; Vyacheslav Karavaev, Guram Kashia, Matt Miazga, Alexander Büttner; Thulani Serero, Navarone Foor, Mason Mount; Roy Beerens (89. Luc Castaignos), Tim Matavz, Bryan Linssen (85. Maikel van der Werff).

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Giovanni Troupée, Ramon Leeuwin, Willem Janssen, Mark van der Maarel; Rico Strieder (80. Anouar Kali), Sean Klaiber, Yassin Ayoub, Sander van de Streek; Gyrano Kerk (57. Zakaria Labyad), Lukas Görtler.