De jaargang 2017/2018 zit er op voor FC Utrecht O19. Het seizoen werd thuis afgesloten tegen Ajax O19.

De wedstrijd was nog geen 5 minuten aan de gang of arbiter van Lierop legde hem stil. Zijn assistent, dhr. R.E. Smiet, was bevangen door de hitte en kon niet verder. Zijn plek werd na ruim een half uur ingenomen door een vervanger, die dat overigens uitstekend deed.

Na in de uitwedstrijd al een punt van de Amsterdammers te hebben afgesnoept (zij verloren er twee) werd de wedstrijd door FC Utrecht O19 met de volle winst afgesloten. Dat brengt het totaal aan punten van de Utrechtse ploeg op 17, waarmee het in de Top-5 van Nederland is geëindigd. Ajax sluit af als tweede in de eindrangschikking. Het puntverlies tegen de Utrechters breekt de Amsterdammers zuur op, want het verschil met kampioen PSV O19 bedraagt 4 punten. Het verklaart het rumoer na afloop van de wedstrijd, onderweg naar de kleedkamer.

FC Utrecht O19 heeft een prima prestatie neergezet. En dat is gedaan met een, naar het einde toe, steeds smallere groep. De toptalenten werden doorgeschoven. Er werd daardoor een beroep gedaan op spelers van FC Utrecht O17. En de afvallers? Sommigen vielen letterlijk af. Plotseling ziek, zwak en misselijk. Gelukkig waren er óók, die zich tot de laatste seconde helemaal gegeven hebben voor het team en voor de club. Zo leer je de mens wel kennen.

Over de wedstrijd tegen Ajax dan maar.

Zoals vaker hadden de bezoekers het meeste balbezit. Individuele kwaliteit verloochent zich niet; zij weten elkaar goed te vinden. Dreigend was het in de 1e helft wel voor het doel van Fabian de Keijzer, maar echt gevaarlijk? Nee, dat niet. Utrecht moest het hebben van de omschakeling. Na ruim 10 minuten spelen lukte dat via Dereck Darkwa, maar zijn inzet ging over.

Maar in de 27e minuut was het dan toch raak. Een snelle uitbraak via Jayden Macnack en Rayan el Azrak leverde wild-west taferelen op voor het doel van Nick Plomper, keeper in Amsterdamse dienst. Het schot van el Azrak werd nog door hem gekeerd, maar nadat de rebound op de paal belandde moest hij toch capituleren op de inbreng van Jayden Macnack.

Ajax kon er niet veel tegenover stellen. Veel verder dan een gevaarlijke situatie tegen het einde van de 1e helft kwam de ploeg niet. Doelman Fabian de Keijzer redde bekwaam. In de slotminuut van het 1e bedrijf kon Dereck Darkwa de stand voor FC Utrecht naar 2-0 tillen, maar doelman Plomper was hem de baas.

Na de hervatting ging Ajax meteen op zoek naar de gelijkmaker. Doelman de Keijzer kon daarom al in de 46e minuut volop aan de bak. Een slappe terugspeelbal van Mark Pabai was de bezoekers behulpzaam. Dan de thuisploeg. Die speelde frank en vrij en wisten de score uit te bouwen. Verantwoordelijke man? Rayan el Azrak. Hij stond aan het einde van een actie van Dereck Darkwa en vond de lange hoek achter doelman Plomper. 2-0 in de 55e minuut.

Ajax zette weer eens aan maar Utrecht kon de druk redelijk tot goed weerstaan, alhoewel het af en toe behoorlijk link werd. Zoals na een uur spelen, toen Fabian de Keijzer een prima genomen vrije trap van Ajax tot hoekschop bokste. Het leverde Ajax, ondanks dat men de boomlange centrale verdediger Sven Botman de hele 2e helft naar voren stuurde, niets op.

Toch wisten de Amsterdammers nog wel een keer tot scoren te komen. Een overtalsituatie werd door hen goed uitgespeeld en Sergino Dest kon de bal binnenschieten. En Fabian de Keijzer trof in de 87e minuut nog een engeltje op de lat, toen Ajax gevaarlijk op de lat schoot. Daar ontsnapte de thuisploeg aan de gelijkmaker.

Na 90 minuten + 5 minuten blessuretijd(??) blies scheidsrechter van Lierop voor het laatst. De punten bleven in Utrecht en de frustratie kreeg de vrije hand.

Na afloop, in de nababbel, roemde trainer Robert Wijnands het collectief in de laatste weken van de competitie:
"Het was niet eenvoudig. Niet voor de staf, maar vooral niet voor de spelers waarmee de klus moest worden geklaard. Vandaag ging het om de jongens die er wél waren. Voor hen niets anders dan respect voor de wijze waarop zij invulling hebben gegeven aan de laatste 6 weken, met een knap resultaat vandaag. Gelukkig ging het maar héél even over hen die er niet waren."

FC Utrecht O19 - Ajax O19 2-0
27. 1-0 Jayden Macnack
55. 2-0 Rayan el Azrak
85. 2-1 Sergino Dest