Met het kleinst mogelijke verschil verloor FC Utrecht vanavond (woensdag) in het Abe Lenstra Stadion van sc Heerenveen. In Friesland ontvouwde zich een knotsgekke partij, waarin zeven doelpunten vielen: 4-3. Zaterdag is de return in Utrecht.

Vijftig minuten gespeeld. Het scorebord in Friesland laat een pijnlijke tussenstand zien voor iedereen die FC Utrecht een warm hart toedraagt: 3-0. Nummer acht sc Heerenveen lijkt hard op weg de nummer vijf uit de Domstad een pak op de broek te geven.

Verder met tien man
Maar zoals wel vaker laten de Utrechters zien over karakter en een knokkersmentaliteit te beschikken. Zakaria Labyad kopt, na een gekraakt schot van Mateusz Klich, raak: 3-1. Aansluiting. Hoop. En dus: leven. Maar dan direct daarna een flinke knauw. Een minuut na Labyad’s treffer krijgt Yassin Ayoub in een tijdsbestek van enkele tellen twee gele kaarten. En dus: rood. En dus: FC Utrecht verder met tien man. Wat een domper.

Bikkelen
Ook dan weer slaagt de ploeg van trainer/coach Jean-Paul de Jong erin de knop om te zetten. Ja, de achterstand is 3-1. Ja, sc Heerenveen heeft een man meer op het veld staan. Maar play-offs spelen, dat is ook een kwestie van bikkelen. Van strohalmen grijpen. Dat hoef je FC Utrecht - denk maar eens aan de epische finale van vorig seizoen - niet te vertellen. Dat na een dik uur spelen Labyad vanuit een vrije trap op fenomenale wijze voor de aansluitingstreffer zorgt, geeft de 580 meegereisde Utrechtse burgers nog meer moed; en dat geldt ook voor de 10 die op het veld staan.

In een kwartier van 3-0 naar 3-3
Twee minuten later? Weer raak! Urby Emanuelson schiet en de bal stuitert via oud-speler van FC Utrecht Dave Bulthuis, tegenwoordig dus voetballend in Friese dienst, in het doel van Martin Hansen: 3-3! Niet te verzinnen bijna; maar het gebeurt echt. In een tijdsbestek van vijftien minuten gaat het van 3-0 (die goals worden trouwens gemaakt door Japanner Yuki Kobayashi, Iraniër Reza Ghoochannejhad en Deen Daniel Høegh) naar 3-3. Sensatie.

Dan toch de 4-3
In het laatste kwartier zetten de Friezen verder aan. Ze lijken zich te realiseren: wij spelen thuis, wij hebben een man meer: wij moeten. Wij zullen en wij moeten. Lang lukt het FC Utrecht een tegengif te vinden op dat Friese venijn, maar vlak voor tijd moet de FC uit de Domstad toch incasseren. Denzel Dumfries beukt de bal in de bovenhoek en bepaalt de eindstand op 4-3. Die score vormt het uitgangspunt van de return.

Zaterdag de return!
Die return is zaterdag in Stadion Galgenwaard. Daar wordt dan om 20.45 uur afgetrapt. Tickets voor de allesbeslissende partij in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal zijn verkrijgbaar via INTERNET en in de FC Utrecht Fanshop. En op de wedstrijddag, natuurlijk, bij de stadionkassa’s!

sc Heerenveen - FC Utrecht 4-3 (2-0)
9. Yuki Kobayashi 1-0
23. Reza Ghoochannejhad 2-0
48. Daniel Høegh 3-0
50. Zakaria Labyad 3-1
63. Zakaria Labyad 3-2
65. Urby Emanuelson 3-3
87. Denzel Dumfries 4-3

Gele kaarten: Kik Pierie, Dave Bulthuis (sc Heerenveen), Dario Dumic, Sean Klaiber, Rico Strieder (FC Utrecht).

Rode kaart: 51. Yassin Ayoub (FC Utrecht, twee keer geel).

Toeschouwers: 17.225.

Scheidsrechter: Ed Janssen.

Opstelling sc Heerenveen:
Martin Hansen; Denzel Dumfries, Daniel Høegh, Dave Bulthuis, Kik Pierie; Morten Thorsby, Yuki Kobayashi, Pelle van Amersfoort (72. Marco Rojas); Reza Ghoochannejhad (88. Jizz Hornkamp), Henk Veerman, Arber Zeneli.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Ramon Leeuwin, Dario Dumic, Mark van der Maarel; Rico Strieder, Mateusz Klich (57. Lukas Görtler), Urby Emanuelson, Yassin Ayoub; Gyrano Kerk (82. Giovanni Troupée), Zakaria Labyad (82. Cyriel Dessers).