FC Utrecht heeft de finale van de play-offs om Europees voetbal verloren. Nadat de Domstedelingen eerder deze week in Arnhem met 3-2 onderuit gingen tegen Vitesse, waren de Gelderlanders ook in Utrecht de zegevierende partij: 1-2.

Het is wat FC Utrecht nodig heeft. Nee, sterker: waar het naar smacht. Een doelpunt kort na de rust. Mark van der Maarel - wie anders, ben je bijna geneigd te zeggen - maakt ‘m. Hij krult de bal prachtig in de verre hoek en geeft Jeroen Houwen het nakijken. Het is de 1-2, en dus weet FC Utrecht: nog twee keer scoren in de resterende 44 minuten om een verlenging af te dwingen.

Op zoek naar goals
Dat FC Utrecht met alles wat het in zich heeft, én gesteund door de Twaalfde Man, op zoek gaat naar de gelijkmaker is zo klaar als een klontje. Maar wat de formatie van trainer/coach Jean-Paul de Jong ook probeert: de bal wil er niet meer in. Er zijn kopballen, er zijn schoten. Er zijn kansjes, kansen en dotten van kansen, tot en met het allerlaatst aan toe. Maar het geluk is niet met FC Utrecht, dat zich stukbijt op de solide Arnhemse defensie.

Arnhemse openingstreffer
Dat het volle vaart vooruit moet, dat komt door twee tegentreffers in de eerste helft. Na een dik kwartier spelen, een kwartier waarin de FC uit de Domstad trouwens meteen de intenties duidelijk maakt en flink druk zet op Vitesse, bolt het net achter David Jensen. Na een voorzet van Roy Beerens staat Tim Matavz klaar om de bal het laatste zetje te geven. Nog voordat hij dat kan doen, glijdt Ramon Leeuwin de bal in zijn eigen doel: 0-1.

Miazga verdubbelt het verschil
Twintig minuten later, in de slotfase van de eerste helft dus, delen de Gelderlanders een mokerslag uit. Vanuit een hoekschop is het de boomlange Amerikaan Matt Miazga die de bal met zijn hoofd tegen het net slingert: 0-2.

De kluis niet vaak genoeg gekraakt
FC Utrecht hervindt zichzelf in de rust, gaat als de brandweer na de break, maar weet de code van de Arnhemse kluis uiteindelijk niet vaak genoeg te kraken. Dat betekent dat Vitesse de voorrondes van de Europa League in gaat en dat FC Utrecht achterblijft met lege handen. Precies 310 dagen nadat de eerste officiële match van de jaargang is gespeeld, uit tegen Valletta FC, komt er een einde aan een enerverend seizoen.

FC Utrecht - Vitesse 1-2 (0-2)
18. Ramon Leeuwin (eigen doelpunt) 0-1
38. Matt Miazga 0-2
46. Mark van der Maarel 1-2

Gele kaarten: Zakaria Labyad, Mark van der Maarel, Willem Janssen, Lukas Görtler, Urby Emanuelson (FC Utrecht), Guram Kashia, Luc Castaignos, Thomas Bruns, Matt Miazga (Vitesse).

Toeschouwers: 21.353.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Giovanni Troupée (72. Mateusz Klich), Ramon Leeuwin, Willem Janssen, Mark van der Maarel; Anouar Kali, Lukas Görtler, Yassin Ayoub, Sander van de Streek (86. Urby Emanuelson); Gyrano Kerk (62. Cyriel Dessers), Zakaria Labyad.

Opstelling Vitesse:
Jeroen Houwen; Vyacheslav Karavaev, Guram Kashia, Matt Miazga, Alexander Büttner; Thulani Serero, Navarone Foor, Thomas Bruns (72. Maikel van der Werff); Roy Beerens (83. Mukhtar Ali), Tim Matavz, Bryan Linssen (56. Luc Castaignos).