FC Utrecht - Vitesse. Het is dé pot waarin beslist wordt welk team in het nieuwe seizoen Europa in gaat. Afgelopen dinsdag was de heenwedstrijd. Die werd met 3-2 gewonnen door de Arnhemmers. De missie van de Utrechters is dus duidelijk.

Van de laatste 10 keer dat FC Utrecht thuis tegen Vitesse speelde, wonnen de Gelderlanders 1 keer. Dat was in september 2012, toen het 1-2 werd. In de 5 edities van FC Utrecht - Vitesse die volgden, was de winst steeds voor de Utrechters.

FC Utrecht kan de eerste ploeg worden die, sinds de herinvoering van de play-offs in 2005/2006, zich 2 keer op rij via de eindronde verzekert van Europees voetbal.

In de vorige 2 dubbele ontmoetingen in de play-offs, maakte FC Utrecht een uitnederlaag goed. Namelijk in de halve finale van de nacompetitie van dit seizoen (na 4-3 verlies in Heerenveen werd thuis met 2-1 van de plaatselijke sc uit Heerenveen gewonnen) en in de finale van afgelopen jaargang. Toen verloor FC Utrecht in Alkmaar met 3-0, om vervolgens in Utrecht met 3-0 te winnen en via strafschoppen Europees voetbal veilig te stellen.

Beide ploegen kwamen elkaar 1 keer eerder tegen in de play-offs om Europees voetbal. In 2006/2007 streden FC Utrecht en Vitesse tegen elkaar om een plek in de Intertoto Cup. Toen, op 24 mei 2007, eindigde de heenwedstrijd in Arnhem in 2-2. In de return in Stadion Galgenwaard werd toen niet meer gescoord en dus ging FC Utrecht Europa in.

Van de laatste 31 thuisduels die FC Utrecht speelde, verloor het team uit de Domstad er slechts 1. Dat was tegen PSV, dat uiteindelijk landskampioen werd. Sinds die nederlaag is FC Utrecht op eigen veld in alle competities 15 partijen ongeslagen.

Alleen in de jaargang 2010/2011 speelde FC Utrecht meer officiële duels (51 stuks) dan zege jaargang: 45, exclusief het aanstaande treffen met Vitesse.

David Jensen kwam in 44 van die 45 partijen in actie. Van alle in Nederland actieve profs speelden met hun club alleen Jens Toornstra, Tonny Vilhena (beiden Feyenoord) en Chiel Kramer (Almere City FC) ook zoveel officiële wedstrijden dit seizoen.

Voor Vitesse wordt de wedstrijd in Utrecht de 46ste officiële krachtmeting van deze jaargang. Dat is een evenaring van het clubrecord van de Arnhemmers, dat stamt uit 1973/1974.

Eerder dit seizoen, in Eredivisieverband, speelden FC Utrecht en Vitesse in GelreDome gelijk. Cyriel Dessers zette de 0-1 op het bord, Mason Mount bepaalde de eindstand op 1-1.

Thuis won FC Utrecht deze jaargang in de Eredivisie met 5-1 van Vitesse. Yassin Ayoub (2), Willem Janssen, Zakaria Labyad en Sander van de Streek namen toen de Utrechtse doelpuntenproductie voor hun rekening.

FC Utrecht plaatste zich 4 keer voor Europees voetbal voor de play-offs, sinds die in het seizoen 2005/2006 werden heringevoerd. In 2006/2007 was dat voor de Intertoto Cup en in 2009/2010, 2012/2013 en 2016/2017 was dat voor de Europa League.

Vitesse doet voor de zesde keer mee aan de play-offs om Europees voetbal, sinds 2005/2006. De Arnhemmers wonnen de eindronde 2 maal: in 2011/2012 en 2014/2015.

Geen andere ploeg plaatste zich sinds de herinvoering van de play-offs vaker dan 2 keer voor Europees voetbal via de play-offs.

FC Utrecht is als hoogst geplaatste ploeg aan de eindronde begonnen. Sinds 2008/2009 is de huidige opzet van de play-offs van kracht en in de 9 edities sindsdien veroverde de ploeg die de hoogstgeplaatste was slechts 2 keer het Europese ticket. In beide gevallen was dat… FC Utrecht!

Geen ploeg won meer wedstrijden in de play-offs om Europees voetbal dan Vitesse: 14 stuks.

Alleen FC Groningen (53 goals) maakte sinds 2005/2006 meer doelpunten in de play-offs dan FC Utrecht: 49 treffers.

Bij FC Utrecht zijn zaterdag Rico Strieder en Sean Klaiber geschorst. Bij Vitesse ontbreekt Mason Mount vanwege een schorsing.