Het is tijd voor de finale van de play-offs om Europees voetbal! Daarin staat FC Utrecht – dat afrekende met sc Heerenveen in de semi’s – tegenover Vitesse, dat in de halve eindstrijd ADO Den Haag uitschakelde.

De heenwedstrijd uit de finale van de play-offs om Europees voetbal wordt de 70ste ontmoeting tussen FC Utrecht en Vitesse in een officieel duel. Van de voorgaande 69 wedstrijden won FC Utrecht er 23. Vitesse zegevierde 31 keer. Het werd (dus) 15 keer gelijk.

Beide ploegen kwamen elkaar 1 keer eerder tegen in de play-offs om Europees voetbal. In 2006/2007 streden FC Utrecht en Vitesse tegen elkaar om een plek in de Intertoto Cup. Toen, op 24 mei 2007, eindigde de heenwedstrijd in Arnhem in 2-2. In de return in Stadion Galgenwaard werd toen niet meer gescoord en dus ging FC Utrecht Europa in.

Eerder dit seizoen speelden FC Utrecht en Vitesse in GelreDome gelijk. Cyriel Dessers zette de 0-1 op het bord, Mason Mount bepaalde de eindstand op 1-1.

Thuis won FC Utrecht deze jaargang met 5-1 van Vitesse. Yassin Ayoub (2), Willem Janssen, Zakaria Labyad en Sander van de Streek namen toen de Utrechtse doelpuntenproductie voor hun rekening.

FC Utrecht plaatste zich 4 keer voor Europees voetbal voor de play-offs, sinds die in het seizoen 2005/2006 werden heringevoerd. In 2006/2007 was dat voor de Intertoto Cup en in 2009/2010, 2012/2013 en 2016/2017 was dat voor de Europa League.

Vitesse doet voor de zesde keer mee aan de play-offs om Europees voetbal, sinds 2005/2006. De Arnhemmers wonnen de eindronde 2 maal: in 2011/2012 en 2014/2015.

Geen andere ploeg plaatste zich sinds de herinvoering van de play-offs vaker dan 2 keer voor Europees voetbal via de play-offs.

FC Utrecht is als hoogstgeplaatste ploeg aan de eindronde begonnen. Sinds 2008/2009 is de huidige opzet van de play-offs van kracht en in de 9 edities sindsdien veroverde de ploeg die de hoogstgeplaatste was slechts 2 keer het Europese ticket. In beide gevallen was dat… FC Utrecht!

Geen ploeg won meer wedstrijden in de play-offs om Europees voetbal dan Vitesse: 13 stuks. FC Groningen staat ook op 13 zeges maar speelde wel 8 partijen meer dan Vitesse; 32 om 24.

Alleen Marcus Berg en Mads Junker (allebei 8 goals) scoorden sinds de herinvoering van de play-offs om Europees voetbal in die nacompetitie vaker dan Tim Matavz. De spits van Vitesse staat op 6 treffers in de eindronde.

Mason Mount was direct betrokken bij 12 doelpunten (6 goals en 6 assists) in zijn laatste 6 partijen voor Vitesse. In de vorige ronde (lees: de dubbele confrontatie met ADO Den Haag) was de Engelsman goed voor 4 goals en 1 assist.

Alleen Mark Uth, Wilfried Bony, Marcus Berg en Mads Junker (allen 5) scoorden ooit vaker in de play-offs om Europees voetbal in 1 seizoen dan Mount, wiens teller op 4 treffers staat.

De laatste 6 schoten op doel van Mount resulteerden in een doelpunt.

Alleen FC Groningen (53 goals) maakte sinds 2005/2006 meer doelpunten in de play-offs dan FC Utrecht: 47 doelpunten.

Cyriel Dessers maakte 10 van zijn 45 doelpunten als prof in de maand mei; minimaal 3 meer dan in elke andere maand.

Bij FC Utrecht keert Yassin Ayoub terug van een schorsing. Rico Strieder, Sean Klaiber, Dario Dumic, Willem Janssen, Sander van de Streek en Ramon Leeuwin staan op scherp. Bij Vitesse staat Mason Mount op scherp.