FC Utrecht’s eerste halte in de play-offs om Europees voetbal is het Abe Lenstra Stadion. Daar speelde het team van trainer/coach Jean-Paul de Jong eerder dit seizoen met 2-2 gelijk tegen sc Heerenveen. Mark van der Maarel en Cyriel Dessers maakten toen de Utrechtse goals.

Van der Maarel, zo werd afgelopen zondag bekend, heeft de David di Tommaso Trofee gewonnen. Na respectievelijk Timo Letschert en Giovanni Troupée is hij de derde verdediger op rij die met de publieksprijs aan de haal gaat.

Van de laatste 4 keer dat FC Utrecht op bezoek ging bij sc Heerenveen, verloor het team uit de Domstad niet 1 partij. Het werd 2 keer gelijk en, logischerwijs dus, 2 keer wonnen de Utrechters.

In alle competities, uit én thuis, is FC Utrecht al 8 wedstrijden ongeslagen tegen sc Heerenveen.

Sinds de herinvoering van de play-offs in 2005/2006 troffen FC Utrecht en sc Heerenveen elkaar 2 keer eerder in een dubbele ontmoeting. In beide gevallen wonnen de Utrechters beide partijen. Dat was in de seizoenen 2012/2013 en 2016/2017.

FC Utrecht plaatste zich 4 keer voor Europees voetbal voor de play-offs, sinds die in het seizoen 2005/2006 werden heringevoerd. In 2006/2007 was dat voor de Intertoto Cup en in 2009/2010, 2012/2013 en 2016/2017 was dat voor de Europa League.

Geen andere ploeg plaatste zich sinds de herinvoering van de play-offs vaker dan 2 keer voor Europees voetbal via de play-offs.

FC Utrecht gaat als hoogstgeplaatste ploeg de eindronde in. Sinds 2008/2009 is de huidige opzet van de play-offs van kracht en in de 9 edities sindsdien veroverde de ploeg die de hoogstgeplaatste was slechts 2 keer het Europese ticket. In beide gevallen was dat… FC Utrecht!

De laagst geplaatste ploeg is dit seizoen sc Heerenveen. Slechts 1 keer won, sinds 2005/2006, de laagst geklasseerde ploeg de play-offs. Dat was FC Groningen in het seizoen 2006/2007.

Geen van de laatste 5 uitwedstrijden die FC Utrecht speelde, won de ploeg.

Geen van de laatste 5 wedstrijden in de play-offs die sc Heerenveen speelde, won de ploeg. Alleen Feyenoord – 8 partijen in de play-offs zonder zege – staat in de eindronde langer droog.

Captain Willem Janssen van FC Utrecht is, sinds de herinvoering van de play-offs, de meest ervaren play-offs-speler. Janssen kwam al in 22 partijen in de play-offs in actie. Het treffen in Friesland moet hij trouwens missen: Janssen is geschorst naar aanleiding van de gele kaarten die hij in de play-offs van vorig seizoen ontving.