Aan de uitpartij tegen Heracles Almelo heeft FC Utrecht een punt overgehouden. De Domstedelingen stonden al na 4 minuten met 2-0 achter, maar toonden vervolgens veerkracht. Dat resulteerde in een remise: 2-2.

‘Nou’, roept de stadionspeaker olijk, ‘het is al 2-0!’ Het erge is: de spreekstalmeester vertelt de waarheid. En dat terwijl er nog maar vier minuten zijn gespeeld op het Overijsselse kunstgras. FC Utrecht knippert een paar keer met de ogen, en kijkt al tegen een 2-0 achterstand aan. Jaroslav Navratil is de man die de tweede treffer voor z’n rekening neemt. En er daarmee indirect voor zorgt dat bij menig Heraclied het gevoel rijst: dit zit wel snor.

Weerbaar
Die zwart-witten hebben buiten FC Utrecht’s weerbaarheid gerekend. De ploeg uit de Domstad komt weliswaar abominabel uit de startblokken in het Polman Stadion, maar recht daarna wel de rug. En krijgt een bult kansen bovendien. Voor de break al, al blijft de nul dan op het scorebord staan aan Utrechtse kant. En bij de Heraclieden staan er dus een ‘2’, dankzij treffers van Navratil dus en van Brandley Kuwas, die al na 48 seconden voor de 1-0 zorgt.

Van de Streek kopt raak
In het tweede bedrijf gaan de Utrechters door met het dreunen op de Almelose poort. En dat levert, al duurt het eventjes, ook resultaat op. Het vierde kwart van de partij is net begonnen, op het moment dat Mateusz Klich vanuit een vrije trap de bal perfect plaatst op Sander van de Streek. Hij kopt de bal in de verre hoek binnen: 2-1.

Goalgetter Van der Maarel slaat weer toe
De Utrechtse aanvalsdrang neemt dan alleen maar toe, en bij de Heraclieden lijkt de puf er een heel eind uit te zijn. De ploeg van John Stegeman, spelend in retrotenues vanwege het 115-jarige bestaan, moet vijf minuten voor tijd nogmaals buigen. Na een mooi schot van Klich krijgt FC Utrecht een corner en vanuit die hoekschop komt de bal bij Willem Janssen. In eerste instantie redt Bram Castro de Overijsselse formatie dan nog, maar als de bal voor de voeten van Mark van der Maarel valt, is het raak. En hoe. Een prachtige peer, hard in de hoek: 2-2.

Op zoek naar méér
FC Utrecht gaat daarna op zoek naar méér. Het heeft op dat vlak twee opponenten: Heracles Almelo, en de tijd. Die tikt weg, en heel veel minuten zijn er niet meer te spelen. Het blijken er te weinig te zijn om de partij volledig te doen kantelen. Maar de getoonde veerkracht en het punt dat dat oplevert, bieden perspectief met het oog op de aanstaande eindronde.

Zondag: FC Utrecht - VVV-Venlo
Zondag speelt FC Utrecht de laatste Eredivisiepartij van dit seizoen: thuis tegen VVV-Venlo. In Stadion Galgenwaard wordt om 14.30 uur afgetrapt. Het belooft een bijzondere middag te worden aan het Herculesplein. Zo wordt onder meer de Di Tommaso Trofee uitgereikt en zijn de nieuwe thuisshirts, van seizoen 2018/2019, voor het eerst te zien. Er is vrije kaartverkoop, en die is al in volle gang.

Heracles Almelo - FC Utrecht 2-2 (2-0)
1. Brandley Kuwas 1-0
5. Jaroslav Navratil 2-0
68. Sander van de Streek 2-1
85. Mark van der Maarel 2-2

Gele kaarten: geen.

Toeschouwers: 11.187.

Scheidsrechter: Kevin Blom.

Opstelling Heracles Almelo:
Bram Castro; Tim Breukers, Wout Droste, Robin Pröpper, Bart van Hintum; Reuven Niemeijer, Niels Leemhuis (59. Sebastian Jakubiak), Jamiro Monteiro; Jaroslav Navratil, Brandley Kuwas (79. Paul Gladon), Kristoffer Peterson.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Dario Dumic, Willem Janssen, Mark van der Maarel; Rico Strieder (65. Anouar Kali), Mateusz Klich, Urby Emanuelson (82. Sylla Sow), Sander van de Streek; Gyrano Kerk, Cyriel Dessers (65. Lukas Görtler).