Eregast is hij bij de Eredivisiewedstrijd FC Utrecht - FC Groningen: Mihai Nesu. FCUtrecht.nl sprak alvast met de Roemeen in aanloop naar zijn aanstaande bezoek aan de club uit de Domstad.

“Hoe het met me gaat? Ik ben aan het genieten van het mooie weer”, klinkt het opgewekt aan de andere kant van de lijn. “Het is hier nu 21 graden, vanmiddag wordt het vermoedelijk 25 graden. Heerlijk. Ik hoop dat ik dit mooie weer volgende week kan meenemen naar Nederland”, aldus Mihai Nesu.

‘Dan denk ik ook aan die grote Roemeense vlag op het veld’
Voor de Roemeen wordt het voor het eerst sinds lange tijd dat hij weer een wedstrijd van FC Utrecht bezoekt. Hij kijkt er al weken naar uit, vertelt hij. “Als ik denk aan de fans van FC Utrecht, dan denk ik aan de sfeer van een vol Stadion Galgenwaard. Dan denk ik aan de steun die ze me gaven toen ik speelde, maar ook ná mijn blessure”, vertelt Nesu. “Dan denk ik ook aan die grote Roemeense vlag op het veld, met een steunbetuiging erop. Dat deed me heel veel. De supporters van FC Utrecht waren altijd goed voor me als ik goed speelde, maar ze vielen me ook niet af als ik eens een paar mindere wedstrijden voetbalde. Dan steunden ze me juist. Dát is de ware essentie van supporters. Er zijn voor iemand, especially in the bad moments.”

Alle beetjes helpen
Rondom de wedstrijd FC Utrecht - FC Groningen wordt via diverse initiatieven geld ingezameld voor Nesu’s stichting: de Mihai Nesu Foundation. Dat geld is hard nodig om zijn revalidatiecentrum draaiende te houden, zo legt Nesu uit. “Financiële steun is cruciaal. In ons revalidatiecentrum kunnen mensen gratis, of tegen een minimale bijdrage – dat hangt af van hun inkomen – terecht. Bij ons is iedereen welkom. Ons budget is zo’n 90.000 euro per jaar. Dat moet volledig door middel van donaties bij elkaar gebracht worden. Alle beetjes helpen, zeg ik altijd.”

Negentig kinderen
In totaal zijn er nu zo’n 90 kinderen die in het centrum van Nesu revalideren. “Dat zijn er zo’n zestig uit de regio, en dertig uit andere delen van Roemenië”, vertelt Nesu. Je kunt HIER meer lezen over de Mihai Nesu Foundation. Voor donaties: het IBAN-nummer van de stichting is: RO13BTRLEURCRT0246793101