Goed. Maar meteen met een stevige mijlpaal van wal steken. De wedstrijd van zondag wordt de 100ste officiële ontmoeting tussen FC Utrecht en Feyenoord. Van de voorgaande 99 ontmoetingen (in alle competities) wonnen de Rotterdammers er 55 en zegevierden de Utrechters 16 maal. De snelle rekenaar had al wel in de gaten: dus eindigde het 28 wedstrijden in een gelijkspel.

In de voorgaande 99 partijen tegen Feyenoord maakte FC Utrecht precies 100 goals. De FC uit de Domstad incasseerde er in die duels in totaal 183.

Van de laatste 24 officiële onderlinge duels met Feyenoord won FC Utrecht er 1. Dat was in 2014 in De Kuip, toen invaller Rodney Antwi de winnende maakte: 1-2.

FC Utrecht won van de voorbije 5 wedstrijden die het speelde er 1.

Sinds Giovanni van Bronckhorst de touwtjes in handen heeft bij de Kuipclub, lukte het FC Utrecht niet om van de Rotterdammers te winnen.

Alleen koploper PSV (30 stuks) maakte in 2018 meer doelpunten in de Eredivisie dan FC Utrecht, dat er 26 noteerde.

Eerder dit seizoen speelden FC Utrecht en Feyenoord in Stadion Galgenwaard tegen elkaar. Dat treffen resulteerde in een remise: 1-1.

Sébastien Haller is de enige speler in de laatste 7 seizoenen (inclusief deze jaargang) die in 1 seizoen bij méér doelpunten rechtstreeks was betrokken dan Zakaria Labyad. Haller had in 2015/2016 een aandeel in 21 goals, Labyad’s teller staat dit seizoen op 19 (12 goals, 7 assists).

Feyenoord is in bloedvorm. De ploeg won de laatste 4 Eredivisieduels die het speelde.

Sander van de Streek is dit kalenderjaar clubtopscorer van FC Utrecht. De doelpuntenteller van de Barnevelder staat in 2018 op 6; 1 meer dan Labyad.

De meest waardevolle speler van de Eredivisie dit seizoen is tot nu toe Steven Berghuis. Hij scoorde 14 keer en bereidde 12 doelpunten voor. Dat aantal zal dit weekend niet veranderen, want Berghuis is voor het treffen met FC Utrecht geschorst.

Labyad scoorde dit seizoen al tegen Sparta Rotterdam en Excelsior. Alleen Jan Groenendijk (1970/1971), Leo van Veen (1975/1976) en Leroy George (2007/2008) waren ooit namens FC Utrecht tegen alle 3 de Rotterdamse profclubs trefzeker in 1 seizoen.

Sinds 2016/2017 speelde Feyenoord 5 Eredivisieduels zónder Berghuis. Daarin pakten de Rotterdammers gemiddeld 1,6 punt per partij. In de 59 wedstrijden die het team mét Berghuis speelde, werd gemiddeld 2,2 punt gepakt per pot.

Opmerkelijke statistiek: scoort Nicolai Jorgensen, dan verliest Feyenoord niet. In de 23 Eredivisieduels waarin de Deen scoorde, won Feyenoord 19 keer en stapte het team 4 keer met een remise van het veld.

De Feyenoorders Jens Toornstra (48 Eredivisieduels, 18 goals) en Sofyan Amrabat (42 Eredivisiepartijen, 0 doelpunten) hebben een verleden bij FC Utrecht. Assistent-trainer Jan Wouters van Feyenoord is geboren in Utrecht en hij speelde 166 Eredivisiewedstrijden namens de FC uit de Domstad.

Feyenoord’s Steven Berghuis is, zoals hierboven al eerder vermeld, geschorst. Dat geldt ook voor aanvaller Gyrano Kerk van FC Utrecht. Bij FC Utrecht staan Rico Strieder, Urby Emanuelson en Sean Klaiber op scherp.