FC Utrecht O19 bracht een bezoek aan Glasgow. Via de contacten van oud-speler en huidig assistent-trainer Michael Mols (hij werd in 1999 door Schotse supporters opgehaald uit Galgenwaard en symbolisch naar Glasgow gedragen!) konden er afspraken gemaakt worden voor een oefenwedstrijd en, als kers op de taart, voor een bezoek aan de stadsderby: The Old Firm! Voor degene die dit niet kennen: Google er maar eens op!  Maar, first things first. 

En dat was een oefenwedstrijd tegen Rangers Football Club U20. FC Utrecht O19 verloor in de slotfase met 3-2. Voor de bezoekers werd gescoord door Dino Janssen en aanvoerder Gabriel Culhaci. Een nuttige oefenpartij. Of niet, trainer Robert Wijnands?

"Heel nuttig, heel leerzaam was het. Rangers FC speelt met de oudere jeugd geen competitie, maar alleen oefenwedstrijden tegen andere, veelal buitenlandse, BVO's. Eerder deze week speelden ze bijvoorbeeld tegen AEK Athene U19. Zo'n wedstrijd wordt dan benaderd als ware het een competitieduel. Dus altijd op een hoog niveau en onder druk. En dat was te merken want waar wij vergaten door te drukken deden zij dat wel. Met name na de 2-2, in het laatste kwart van de wedstrijd, ging er bij hun een schepje bovenop want zij wilden koste wat kost winnen. Van zo'n instelling kunnen wij wel wat leren, ja. 

Maar al met al een fantastische ervaring. Ga maar na: om 10.05 uur Nederlandse tijd vertrokken we per vliegtuig, om om 12.30 uur Schotse tijd een uitstekende sportmaaltijd voorgeschoteld te krijgen op Murray Park, een sportcomplex waarbij het water je in de mond loopt. Dan die prima velden, ondanks het écht Schotse weer, goed bespeelbaar. En na de wedstrijd naar het hotel. Met zo'n schema hebben mijn spelers eigenlijk nooit te maken. Daarom willen wij vanaf het nieuwe seizoen vaker zulke wedstrijden met alles er om heen organiseren."

Het programma voor de zaterdagavond bestond uit een rondleiding op Ibrox, de imposante thuisbasis van Rangers FC. De 1e steen voor dit stadion werd gelegd in 1928. Dat betekent dus een en al nostalgie. Niet alleen in de Trophy Room (waarvan de inhoud elke paar maanden wordt ververst, zoveel prijzen heeft de club in de afgelopen jaren vergaard), maar ook in de indrukwekkende hal en in de overige ruimtes van het stadion. 

Op zondag, de wedstrijddag, werd om 12.00 uur afgetrapt (de commerciële belangen spelen ook hier een grote rol). De club had voor kaarten gezorgd, kaarten die normaal gesproken in geen geval verkrijgbaar zouden zijn geweest. Maar de Schotse gastvrijheid kende geen grenzen. 

Voor wie het niet weet: Rangers FC is de opvolger van Glasgow Rangers. Deze laatste is in 2012 failliet gegaan. Maar de club herrees onder de naam Rangers Football Club als een feniks uit de as, moest  weliswaar weer in de laagste divisie beginnen maar was binnen no-time weer terug in de Schotse Premier League. Legendarisch waren de aantallen supporters, uit en thuis, die de club in die moeilijke periode door dik en dun steunden.

En ook in de laatste editie van de stadsderby lieten zij zich niet onbetuigd. Jammer genoeg verloor Rangers FC met 2-3 en dat zorgde voor enorm veel frustratie, tranen en emotie op de tribunes. 

Wat zeker niet ongenoemd mag blijven is de adoratie en het respect dat de fans nog steeds hebben voor hun Legends. Als oud-speler krijgt Michael Mols ook nu nog steeds zóveel terug voor zijn verdiensten voor de club, het is niet te beschrijven. Zodra de fans in de gaten kregen met wie ze te maken hadden, was de beer los. Foto's, handenschudden, schouderklopjes en, niet te vergeten, zingen, heel veel zingen: 

"It's Mols, It's Mols, Michael, Michael Mols. He wins the ball, scores a goal, Michael, Michael Mols". 

En dan te bedenken dat hij ruim 15 jaar geleden bij de club vertrok! Maar vergeten zijn ze hem niet. En ja, wat kan je dan terug doen? Welwillend op de foto gaan. Niemand teleurstellen. Voor iedereen beschikbaar zijn. En dat deed Michael dan ook. Voor de spelers van FC Utrecht was dit een eyeopener, want tot voor kort had niemand in de gaten hoe groot deze speler in zijn tijd was. In Nederland, maar zeker en vooral in Schotland. Kijk maar eens naar deze film op YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=fWzJnDnZ8SU. 

Deze trip werd mede mogelijk gemaakt door (de bijdrage van) de spelers zelf, FC Utrecht én John Odijk van Heiligenberg Assurantiën.