Doelpunten van Mark van der Maarel en Cyriel Dessers leverden FC Utrecht vanavond (zaterdag) een punt op in Friesland. Daar speelden de Domstedelingen met 2-2 gelijk tegen sc Heerenveen. FCUtrecht.nl schreef in de perszaal van het Abe Lenstra Stadion mee met de nababbel van trainer/coach Jean-Paul de Jong.

“Vandaag heb ik een FC Utrecht gezien dat in de eerste twintig minuten zo doorging als het de laatste wedstrijden veelvuldig liet zien”, begon De Jong zijn nabeschouwing in een goedgevulde persruimte in Friesland. “We waren goed in balbezit, kwamen tot kansen en maakten verdiend de 0-1. Dat had in mijn optiek wellicht al eerder gekund.”

De Jong hoopt dat zijn team op dat moment zou doordrukken. “Maar je zag duidelijk dat de reactie bij sc Heerenveen ook anders was. Ze gingen hoger druk zetten en wij werden gedwongen terug te lopen. We kregen geen druk meer op de bal”, constateerde De Jong. “Zakaria Labyad werd op een gegeven moment veelvuldig de linksback. We waren onze organisatie kwijt.”

sc Heerenveen maakte in de slotfase van de eerste helft de 1-1. “Dat was op dat moment verdiend”, aldus de oefenmeester van de Utrechters. “In de rust gaf ik aan dat we onze compactheid weer moesten pakken en weer op dezelfde manier initiatief moesten nemen aan de bal. Helaas waren we daar niet toe in staat.”

“Dan komt er een ingooi”, zei De Jong over een spelsituatie die zich een kwartier voor tijd voordeed. “Daarbij stonden we organisatorisch niet goed en dan komt er de 2-1 voorsprong voor sc Heerenveen. In het einde, nadat we eerder al Urby Emanuelson brachten die overigens goed inviel, brachten we Lukas Görtler en Cyriel Dessers om voor een gelijkspel te gaan. Goed om te zien dat dan weer blijkt, zoals vooraf besproken, dat we iedereen nodig hebben. Daar was ik zeer tevreden over. Daarmee dwingen we vandaag in elk geval een punt af”, aldus De Jong over de door Dessers gescoorde 2-2. “Ik denk dat dat vandaag het maximale was.”