Middenvelder Mateusz Klich maakte afgelopen zondag zijn eerste speelminuten in het shirt van FC Utrecht. De international van Polen stond in de basis bij de Domstedelingen, die uit tegen Excelsior met 2-2 gelijkspeelden.

Klich is de vijfde Pool die in FC Utrecht’s eerste elftal heeft gespeeld. De eerste voetballer uit Polen die het shirt van FC Utrecht aantrok is niet alleen verreweg de bekendste; ook speelde hij met afstand de meeste duels namens de FC uit de Domstad. Wlodi Smolarek kwam 166 keer uit voor FC Utrecht en kwam in totaal tot 12.751 speelminuten namens de FC. Zijn debuut maakte wijlen Smolarek op 21 januari 1990. Uit bij Feyenoord speelde FC Utrecht toen met 0-0 gelijk.

Ruim twintig jaar duurde het na het debuut van Smolarek tot de tweede speler met een (deels) Poolse nationaliteit zijn opwachting maakte in het eerste elftal van FC Utrecht. Zijn naam? Adam Sarota. Inderdaad: Australiër, maar ook Pool. Sarota kwam tot 48 competitieduels namens FC Utrecht.

In februari 2014 maakte Christian Dorda zijn entree bij FC Utrecht. De verdediger, die zowel de Duitse als de Poolse nationaliteit heeft, speelde 9 wedstrijden in het eerste elftal.

De vierde en tot afgelopen week laatste Pool die de eer van FC Utrecht verdedigde, was Filip Bednarek. De doelman debuteerde in april 2016, speelde 5 competitieduels én de finale van de KNVB Beker.