Editie 2017/2018 van FC Utrecht - FC Twente? Da’s de 94ste ontmoeting tussen beide ploegen in de Eredivisie. De algehele balans is in het voordeel van de Tukkers. FC Utrecht won 24 keer, de formatie uit Enschede zegevierde 41 maal. In 28 gevallen kwam er een gelijkspel uit de bus.

Eerder dit seizoen kreeg FC Utrecht een veeg uit de pan in Enschede. FC Twente was met 4-0 te sterk voor de Domstedelingen, die treffers van Tom Boere, Thomas Lam, Luciano Slagveer en Oussama Assaidi niet konden voorkomen. Het is vooralsnog de grootste zege dit seizoen van het door het degradatiespook op de hielen gezeten FC Twente.

FC Twente verloor dit seizoen in de competitie 15 keer en is nog 1 nederlaag verwijderd van de evenaring van het negatieve clubrecord dat stamt uit de seizoenen 2003/2004, 1982/1983 (degradatie) en 1981/1982.

FC Utrecht is ongeslagen in de laatste 5 Eredivisiewedstrijden tegen FC Twente. De laatste 3 ontmoetingen met de ploeg uit Overijssel leverden driepunters op voor de Domstedelingen. Nog nooit won FC Utrecht 4 keer op rij thuis van de Tukkers.

Van alle teams in de Eredivisie pakte FC Twente in 2018 de minste punten (2) én maakte het de minste doelpunten (3) van alle ploegen in de competitie dit kalenderjaar.

Tegen FC Twente scoorde FC Utrecht in de Eredivisie nu 97 keer. Nog 3 doelpunten zijn er dus nodig voor het bereiken van een mooie mijlpaal.

Sinds de komst van Gertjan Verbeek naar FC Twente wonnen de Tukkers 1 wedstrijd: uit bij NAC Breda op 12 december 2017 werd het 1-2 voor de roodhemden.

Met Jean-Paul de Jong als trainer is FC Utrecht nog ongeslagen. De Jong stond 7 keer als hoofdverantwoordelijke voor de groep en dat leverde naast 4 puntendelingen ook 3 zeges op. Alleen Ton du Chatinier bleef als trainer van FC Utrecht ook in zijn eerste 7 partijen ongeslagen. ‘De Chat’ verloor zijn 8ste partij, thuis van NEC: 0-2. De Jong kan dus een nieuw record neerzetten.

Van de laatste 19 thuispartijen die FC Utrecht speelde, verloor de FC uit de Domstad er slechts 1: van PSV.

FC Utrecht verloor geen van zijn eerste 7 Eredivisiepartijen dit kalenderjaar. De laatste keer dat de Utrechters in de eerste 8 Eredivisieduels van een jaar zonder nederlaag bleven, was in 2011.

Zakaria Labyad scoorde in de laatste 2 Eredivisiewedstrijden van FC Utrecht. Sébastien Haller was de laatste die namens FC Utrecht in 3 opeenvolgende competitieduels een doelpunt maakte.

Haller was ook de enige in de vorige 3 Eredivisieseizoenen die meer doelpunten in 1 jaargang maakte dan Labyad dit seizoen. Labyad’s teller staat nu op 10.

Nick Marsman (113 Eredivisieduels), Willem Janssen (63), Mateusz Klich (29), Bilal Ould-Chikh (16) en Chris David (2) behoren nu tot de selectie van FC Utrecht maar kwamen in het verleden uit voor FC Twente.

Urby Emanuelson bewaart goede herinneringen aan FC Twente. Hij maakte op 22 januari 2006 zijn eerste Eredivisiegoal ooit tegen de Tukkers, in Enschede.

Bij FC Utrecht staan Willem Janssen, Gyrano Kerk en Sean Klaiber op scherp. Aan de kant van FC Twente zijn Thomas Lam en Haris Vuckic één gele kaart verwijderd van een schorsing.