FC Utrecht maakt zich voor het eerst dit kalenderjaar op voor een Eredivisie-uitpartij. Zondag gaan de Domstedelingen op bezoek bij Excelsior. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Jean-Paul de Jong over het duel in Kralingen.

Na drie thuispartijen nu een uitduel. Even omschakelen, zou je wellicht verwachten. In de praktijk valt dat reuze mee, zo legt oefenmeester Jean-Paul de Jong uit. “Waar we ook spelen: voor ons zit er geen verschil in de wijze waarop we spelen. Thuis of uit; we benaderen alle partijen met dezelfde spelintenties.”

Toeslaan zodra het kan
“In de voorbije drie wedstrijden (thuis tegen achtereenvolgens AZ, Feyenoord en Ajax, red.) zag je de ploeg een goede ontwikkeling doormaken”, aldus De Jong. “De les die we moeten trekken uit die partijen, is dat we onze defensieve zekerheid moeten behouden, compact met druk op de bal spelen. En ten tweede zorgvuldig zijn in de afronding.”

De beste hand
De Jong kent Excelsior’s oefenmeester Mitchell van der Gaag goed. De twee speelden samen bij FC Utrecht en toen De Jong bij FC Eindhoven vertrok, nam Van der Gaag in de Lichtstad het stokje van hem over. “Of ik in zijn kaarten kan kijken? Het gaat om ónze kaarten, dáár kijken wij naar. We moeten zorgen dat wij de beste hand hebben.”

‘Mooi dat Rico blijft’
In Kralingen ontbreken naast de geblesseerde FC Utrecht-spelers Jean-Christophe Bahebeck, Anouar Kali, Simon Makienok en Patrick Joosten ook de geschorste Lukas Görtler. Diens landgenoot, Rico Strieder, verlengde vandaag zijn contract bij FC Utrecht met drie jaar. “Het is mooi dat zo’n asspeler bij ons blijft”, aldus De Jong. “Rico heeft deze contractverlenging verdiend. Pas als hij er níet is, merk je hoe belangrijk hij voor het team is. Bovendien is Rico een op en top prof.”