Sinds deze week is het groene veld in Stadion Galgenwaard bedekt door een groot tentvormig microklimaat systeem. De komende zes weken worden proeven en onderzoeken gedaan met het nieuwe systeem. Het zorgt voor duurzaam veldbeheer en maakt de groundsmen minder afhankelijk van de weersomstandigheden.

Arno Harmsen, werkzaam bij de GrasMeesters en adviseur van FC Utrecht, legt uit hoe het systeem werkt: “Er wordt in het midden van het veld een ballon neergelegd, met daarover een speciaal lichtdoorlatend doek dat het gehele veld bedekt en aan de zijkanten verankerd. Vervolgens wordt de ballon opgeblazen en krijgt zo zijn vaste vorm met een lengte van 90 meter, breedte van 5 meter en een hoogte van 5 meter. Hierdoor komt het lichtdoorlatend doek als een tent over het veld te liggen.

Het grote voordeel is dat er warme lucht onder het systeem kan worden geblazen waardoor de grasgroei bevorderd wordt en men niet meer afhankelijk is van het dure en energie slurpende veldverwarmingssysteem. Door de luchtcirculatie droogt het gras snel, wat weer minder kans geeft op schimmels waarvoor anders bestrijdingsmiddelen hadden moeten worden ingezet. De warmte wordt opgewekt met een brander en elektrisch aangedreven motor die energie krijgen van de zonnepanelen op het dak van Stadion Galgenwaard.”

Het systeem beschermt het gras tegen de weerinvloeden, zoals regen en sneeuw. Bij eventuele sneeuwval wordt het doek bedekt met de sneeuw en blijft het gras sneeuwvrij.

Directeur Operations/Financiën Paulo Steverink is blij met de proef van het innoverende systeem: “Net als vorig jaar met de hoogwaardige elektrische maaiers lopen we ook nu weer voorop met nieuwe initiatieven om het veldbeheer te optimaliseren. Dit nieuwe systeem zorgt voor minder energieverbruik, door het gebruik van de vorig jaar in gebruik genomen zonnepanelen. We zijn zeer benieuwd wat de resultaten zijn van de proef!”