FC Utrecht kruist zondag de degens met Ajax. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Jean-Paul de Jong van FC Utrecht over de kraker tegen de Amsterdammers.

Tropenweken in januari. Ja, dat kan. Vraag maar aan FC Utrecht’s trainer/coach Jean-Paul de Jong. Vorige week vrijdag debuteerde hij als oefenmeester van de Utrechters met een thuispartij tegen AZ, afgelopen woensdag gingen zijn manschappen de strijd aan met Feyenoord en zondag wacht een duel met Ajax. Drie toppartijen in iets meer dan een week. Dat vergt veel van de selectie. “De groep is heel goed uit de wedstrijd tegen Feyenoord gekomen”, vertelt De Jong. “In die partij viel Robin van der Meer weliswaar uit vanwege knieklachten, maar die blijken mee te vallen. Vanmorgen (vrijdag, red.) trainde hij alweer mee.”

Zuinig zijn
“In de partij tegen Feyenoord zag ik een spelersgroep die gretig was, fris oogde en tot en met de allerlaatste tel strijdbaar was. Wat ik van die spirit vind? Zeker in wedstrijden tegen topploegen komt het aan op hardheid”, aldus de oefenmeester van de Utrechters. “De kansen die je dan krijgt, moet je benutten. Dat is een leerpunt uit de wedstrijd van woensdag. Je moet je als team belonen.”

De wedstrijd lééft
“Wat Ajax-thuis bijzonder maakt in Utrecht? De sportieve rivaliteit”, stelt De Jong. “Je merkt dat iedereen enorm naar de wedstrijd van zondag toeleeft. De rol van de twaalfde man? De steun van de supporters slaat over naar het veld. Dat roept, zo kan ik uit eigen ervaring stellen, wat in je naar boven. Ik verwacht dat de supporters ons zondag positief zullen uiten en ons helpen op de momenten dat we de steun kunnen gebruiken.”

‘Van de captain tot en met de materiaalman’
Zondag, Ajax-thuis, vormt het slotstuk van ‘De Topweek’. “Waarover ik tot nu toe het meest tevreden ben, als ik kijk naar de thuisduels met AZ en Feyenoord, is de manier waarop we als team optreden binnen en buiten de lijnen. We zijn met elkaar bezig. De spelers corrigeren elkaar en spreken elkaar binnen en buiten het veld aan op elkaars verantwoordelijkheden. Daardoor word je ook sterker als team en kunnen spelers met individuele kwaliteiten uitblinken. Iedereen weet waarvoor we het doen. Van de captain tot en met de materiaalman: iedereen heeft zijn eigen rol en vervult die.”