De tweede helft van Eredivisieseizoen 2017/2018 begint voor FC Utrecht met een thuiswedstrijd tegen AZ. Morgen (vrijdag) gaat de bal om 20.00 uur rollen in Stadion Galgenwaard. FCUtrecht.nl blikte met trainer/coach Jean-Paul de Jong van FC Utrecht vooruit op de partij tegen de Alkmaarders.

“We hebben goed met elkaar gewerkt in de afgelopen weken”, zegt De Jong. “Voor spelers en staf was het vooral zaak om te wennen aan elkaar en toe te werken naar een topfitte start van de tweede seizoenshelft. Dat proces is goed verlopen. Tijdens ons trainingskamp in Spanje, waar je 24 uur per dag bij elkaar bent, hebben we bovendien twee goede wedstrijden gespeeld onder hoge weerstand tegen respectievelijk FC Würzburger Kickers (0-0, red.) en RSC Anderlecht (4-3, red.).”

Van goed naar goud
Het doortrekken van de stijgende lijn van de voorbije seizoenen, daarin zit hem de uitdaging. “De koers die we de afgelopen periode hebben gevaren, is succesvol gebleken. Daarop moeten we nu voortborduren. We moeten van goed naar goud.”

‘Er is duidelijkheid’
“Om die stap te maken, hebben we de focus in de afgelopen twee weken onder meer gelegd op het inslijpen van accenten die onze speelwijze meer variabel kunnen maken”, vervolgt de Utrechter. Dat is geen kwestie van louter op het veld te werk gaan. Ook hetgeen buiten de lijnen gebeurt, kan het verschil maken. “We hebben tijdens het trainingskamp veel gesprekken gevoerd. Er is duidelijkheid over de taakverdeling, iedereen kent zijn verantwoordelijkheden.”

Iedereen nodig
Met een serie van zes competitiewedstrijden in een tijdsbestek van 23 dagen voor de boeg, is fitheid een sleutelfactor. Na de twee weken durende winterbreak is er ook wat dat betreft hard gewerkt de afgelopen weken. “We doen het met meer dan elf man, we hebben de hele selectie nodig”, aldus De Jong. “Daarin moeten keuzes worden gemaakt en daarin pak ik mijn verantwoordelijkheid samen met de staf.”

Vijftal afwezig
Voor Patrick Joosten, Anouar Kali, Simon Makienok en Jean-Christophe Bahebeck komt de partij tegen AZ vanwege blessures te vroeg. Rico Strieder moet het treffen met de Alkmaarders missen vanwege een schorsing. Lukas Görtler, die bij de hervatting van de trainingen met wat klachten kampte en daardoor in de eerste trainingsweek niet de gewenste arbeid kon leveren, maakte maandag in een oefenpartij tegen NAC Breda zestig speelminuten en is inzetbaar.

‘Vertrouwen omzetten naar prestaties’
De Jong kijkt uit naar AZ-thuis. Het wordt zijn debuut als trainer/coach van FC Utrecht, waarvoor hij 370 Eredivisiewedstrijden speelde. “Ik heb er zin in. Het is mooi te kunnen werken met mensen in wie ik vertrouwen heb. De Nieuwjaarsreceptie eerder deze week voelde als een warm welkom. Ik heb vertrouwen in de komende maanden en het is zaak dat we dat vertalen naar de prestaties op het veld.”