De eerste kraker van 2018 is nog maar net afgevinkt, of de tweede clash van formaat dient zich aan voor FC Utrecht. Morgen (woensdag) komt Feyenoord op bezoek in Stadion Galgenwaard. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Jean-Paul de Jong van FC Utrecht over de pot tegen de Rotterdammers.

“Fysiek zijn we goed uit AZ-thuis gekomen, behoudens natuurlijk Sander van de Streek”, zegt De Jong desgevraagd. “Sander heeft een kneuzing op zijn knie, met een hechting. Het is de vraag of hij de wedstrijd tegen Feyenoord haalt. Verder beschikken we over een fitte selectie, met uitzondering van de langdurig geblesseerden.” Maar ook op dat vlak zijn er behoorlijk aangename ontwikkelingen. “Patrick Joosten en Anouar Kali hebben meegespeeld in partijvormen tijdens de trainingen.” Kortom: de middenvelders zijn weer een stap dichter bij hun rentree in het vlaggenschip.

Dynamische Klich biedt extra opties
Feyenoord-thuis zou maar zo de FC Utrecht-debuutpartij kunnen worden van Mateusz Klich. De Pool sloot gisteren aan bij de Utrechters en stond ’s middags al direct op het trainingsveld. De Jong schat in dat hij kan meedoen tegen de Rotterdammers. “Vanuit de scouting en door middel van beelden hadden wij, als staf, nog voordat hij op het trainingsveld stond al een goed beeld van Mateusz. Hij is een speler met ervaring, die op Eredivisieniveau zich al heeft bewezen. Zijn kwaliteiten staan buiten kijf. Hij biedt ons meer keuzes op het middenveld en voegt dynamiek toe aan de selectie.”

‘We toonden hardheid’
FC Utrecht slikte tegen AZ vanuit een stilstaande spelfase een tegentreffer en maakte door middel van een aanval over vier schijven – David Jensen, Gyrano Kerk, Zakaria Labyad en tot slot doelpuntenmaker Cyriel Dessers – de 1-1. “Defensief stond het tegen AZ heel goed, maar op het middenveld waren we soms te slordig en leden we te vaak balverlies, waardoor we onnodig veel energie moesten steken in het heroveren van de bal”, aldus De Jong. “We toonden veerkracht en waren strijdlustig. Als het voetballend even niet lekker loopt, moet je uit een ander vaatje tappen. Dat hebben we goed gedaan. We toonden hardheid en lieten zien dat we het tot en met het einde van de partij konden volhouden.”

Toeslaan
“Als we tegen Feyenoord hetzelfde brengen qua voetbal als afgelopen vrijdag tegen AZ, zal dat niet genoeg zijn”, waarschuwt de oefenmeester van de Utrechters. De Jong verlangt een collectief opererend FC Utrecht. “Om vervolgens te winnen, moeten de spelers die met hun individuele kwaliteiten het verschil kunnen maken, toeslaan.”

Méér dan een elftal
Dat invaller Odysseus Velanas vrijdag zijn rol met verve vervulde en ook invaller Dessers beslissend was, deed De Jong goed. De oefenmeester weet: als je in een tijdsbestek van tien dagen speelt tegen AZ, Feyenoord en Ajax, dan heb je aan elf man niet genoeg. “Iedereen moet voorbereid zijn. Dat moet onze kracht zijn. Als het publiek dan net als vrijdag ook weer achter de ploeg staat, dan geeft dat nog een extra stimulans.”