FC Utrecht - AZ is heel veel, en zeker ook de debuutpartij van Jean-Paul de Jong als trainer/coach van FC Utrecht. De Jong speelde van 1993 tot 2007 voor de FC uit de Domstad en kwam in die periode tot het indrukwekkende aantal van 370 competitiewedstrijden.

Slechts 2 spelers kwamen namens FC Utrecht vaker uit in de Eredivisie dan De Jong. Dat zijn Jan Willem van Ede (409 partijen) en Leo van Veen, die tot 391 duels kwam.

De Jong is de negende oefenmeester van FC Utrecht sinds de eeuwwisseling. Van die 9 is er slechts 1 die geen spelersverleden had bij de club: Erwin Koeman.

De vorige 2 keer dat AZ op bezoek kwam in Stadion Galgenwaard voor het spelen van een competitiewedstrijd, gingen de punten mee terug naar Alkmaar. Nog nooit won AZ 3 competitieduels op rij in Utrecht.

Leuk om even aan te memoreren: de laatste keer dat FC Utrecht in Stadion Galgenwaard tegen AZ speelde. Wát een partij was dat. En wat een zinderende ontknoping. Episch! Kijk hier de beelden nog eens terug:

(tekst gaat verder onder video)
Eerder dit seizoen ging FC Utrecht met 3-0 onderuit tegen AZ in Alkmaar. Die partij, op 22 oktober, is de laatste waarin FC Utrecht niet tot scoren kwam.

Dat duel is ook het begin van een uitzonderlijk sterke reeks van AZ, dat in 10 partijen 8 zeges boekte en in totaal 25 punten pakte.

FC Utrecht won de afgelopen 2 seizoenen de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. De laatste keer dat de FC uit de Domstad 3 jaar op rij de eerste partij won, was in de periode 1987 - 1989.

Bij AZ zijn ze het gewoon uitstekend uit de startblokken te komen. De ploeg uit Alkmaar won de voorgaande 5 seizoenen de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar.

AZ hield dit seizoen samen met Feyenoord en PSV het vaakst de nul: 7 keer.

Bij FC Utrecht ontbreekt Rico Strieder vanwege een schorsing. Sean Klaiber staat op scherp. Bij AZ keert Jonas Svensson juist terug van een schorsing en staat ook één speler op scherp: Wout Weghorst.