De laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2017 staat voor FC Utrecht voor de deur. Zondag is Heracles Almelo in Stadion Galgenwaard de tegenstander. FCUtrecht.nl blikte met trainer/coach Erik ten Hag vooruit op het treffen met de Almeloërs.

In De Koel won FC Utrecht afgelopen woensdag met 0-1 van VVV-Venlo. Dat resulteerde niet alleen in drie punten, maar ook in een positief doelsaldo. Van nul naar plus één. Zeven teams in de competitie hebben op dit moment een positief doelsaldo; de nummers één tot en met zeven van het klassement. Het doelsaldo vertelt niet het volledige verhaal, maar wel een (belangrijk) deel ervan.

Vijfde
Eén, één, één, één, nul; het aantal tegentreffers dat FC Utrecht de afgelopen vijf partijen slikte. FC Utrecht hield de rangen tijdens de vorige vijf Eredivisiepartijen die het speelde dus alleszins aardig gesloten. “Dat we tot vorige week met een negatief doelsaldo te maken hadden, had natuurlijk veel van doen met de 4-0 nederlaag tegen FC Twente en de 1-7 verliespartij tegen PSV. In die wedstrijden gingen zo ongeveer alle kansen die we toelieten, erin. Erg ongelukkig. Maar het is nooit een groot item geweest”, benadrukt Ten Hag, wiens team op de ranglijst de voorbije periode aardig is opgeklommen. De Utrechters staan inmiddels vijfde. Nummer vier PEC Zwolle heeft drie punten meer, maar ook een wedstrijd meer gespeeld.

‘Iedereen voelt zich verantwoordelijk’
De achterhoede van FC Utrecht oogt in deze fase van de jaargang behoorlijk solide. Op zich een pluim waard, maar niet alléén voor de defensie. “Het is juist goed dat iedereen in het team zich verantwoordelijk voelt voor het verdedigende aspect”, roemt Ten Hag de defensieve spirit in de equipe. “We verdedigen als collectief en krijgen daardoor weinig kansen tegen. En als we een kans moeten toestaan, hebben we bovendien een goede keeper om op terug te vallen.”

Leeuwin inzetbaar
En als die zoals afgelopen woensdag wordt omspeeld, dan is er bijvoorbeeld nog Ramon Leeuwin om de bal van de lijn te halen. De verdediger zorgde er met zijn acrobatische ingreep in Venlo voor dat de nul werd gehouden, maar verliet het veld niet met een glimlach. Met een dikke bult op zijn hoofd verliet hij het strijdperk. “Het gaat naar omstandigheden goed met Ramon”, zegt Ten Hag. “Zoals het er nu voorstaat, kan hij zondag spelen.”

‘Opnieuw die wisselwerking’
Zondag. Wedstrijddag. De laatste thuispartij van kalenderjaar 2017. “We willen het jaar op eigen veld goed afsluiten”, vertelt de oefenmeester van de Utrechters. “We willen nog één keer in 2017 een overwinning boeken in Stadion Galgenwaard. Er moet opnieuw die wisselwerking ontstaan tussen de ploeg en het publiek, zoals dat steeds vaker gebeurt. Tegenstanders vinden het weer vervelend om naar Stadion Galgenwaard te komen”, looft Ten Hag zijn team én de Twaalfde Man. “We gaan de wedstrijd tegen Heracles Almelo met vertrouwen in. We voelen ons sterk in Stadion Galgenwaard.”