FC Utrecht won in 2017 een recordaantal Eredivisiewedstrijden en pakte meer punten dan het ooit deed. In de laatste week van het jaar blikt FCUtrecht.nl terug op het recordjaar. Vandaag: het vierde kwartaal.

Oktober begint voor FC Utrecht, en dan met name voor Erik ten Hag, met een mijlpaal. De wedstrijd tegen Vitesse is de 100ste officiële partij waarbij Ten Hag fungeert als trainer/coach van de Utrechters. In GelreDome eindigt de wedstrijd in 1-1. Cyriel Dessers maakt de Utrechtse goal. Het is een jubileumtreffer: namelijk de 1000ste Eredivisietreffer in het Arnhemse stadion.

Jos Maree van de firma Jos-Tech, een installateur en loodgieter in de regio Utrecht, is 14 oktober ‘Eindbaas voor een dag’ bij FC Utrecht. De FC speelt die dag een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Tele2 en FC Utrecht stellen de zelfstandig ondernemer van zijn even ludieke als unieke prijs op de hoogte. Frans van Seumeren zelf pleegt het mooie telefoontje.

De FC Utrecht Gemeenteweken in Houten gaan van start. Wethouder sport Kees van Dalen van de gemeente Houten verklaart de feestelijke weken voor geopend. ‘Samen gezond bezig! Samen zetten we in om Houten vitaal te maken!’, zegt Van Dalen, die vervolgens de eerste activiteit van start laat gaan: footgolf.

In de herfstvakantie loopt het over van de activiteiten voor kids. Zo is er een Open Training in Stadion Galgenwaard, die wordt afgesloten met een Kids Persconferentie voor leden van de Junior Tigers. En er is Leven als een Prof, waarbij jonge voetballiefhebbers op Sportcomplex Zoudenbalch ervaren hoe het is om als profvoetballer te leven en trainen.

Ook op Zoudenbalch: een wedstrijd tussen de FC Utrecht Legends en Creators FC, een team van YouTube-sterren. De oud-spelers van FC Utrecht hebben geen kind aan de vloggers, die met 9-2 van het veld worden geblazen. Het mag de pret gelukkig niet drukken.

Ruim 3 miljoen kijkers zien Hans Spitsbaard de finale bereiken van het populaire tv-programma ‘Heel Holland Bakt’. Een dag eerder staat de 22-jarige student Technische Bedrijfskunde in de Charity Box van FC Utrecht om eenzame ouderen van Utrechtse spritsen te voorzien tijdens de wedstrijd tegen sc Heerenveen. De finalist en meesterbakker was daarvoor speciaal door de Domstedelingen naar Stadion Galgenwaard gehaald.

Voormalig DOS-speler Hans Kraay komt op 81-jarige leeftijd te overlijden. Hij is de befaamde stopperspil in het team van DOS, dat in 1958 landskampioen wordt.

November begint met nieuws over Nick Venema. Hij scoort tegen NAC Breda en dat zorgt ervoor dat de aanvaller uit Austerlitz zichzelf vanaf nu terugvindt in de Top 10 Jongste Doelpuntenmakers van FC Utrecht. Venema staat op plaats 6, tussen Dirk Kuyt en Giovanni Troupée in.

Rick van der Meer tekent zijn eerste profcontract. Dat is een verbintenis voor anderhalf jaar.

FC Utrecht wint in de Amsterdam ArenA met 1-2 van Ajax. ‘Het tactische plan hebben we tot in perfectie omgezet’, roemt Ten Hag zijn ploeg.

Het provinciebezoek #OprechtUtrecht vindt plaats. Spelers en stafleden van FC Utrecht vervullen wensen van supporters van de club. Zo loopt Geoffrey één dag mee met de technische staf, gaat Yolenney een middagje sporten met Cyriel Dessers en Bilal-Ould Chikh en maken Zakaria Labyad en Dario Dumic van de kamer van Dylano een échte FC Utrecht-kamer.

Utrechter Redouan El Yaakoubi zet z’n handtekening onder zijn eerste profcontract. Hij verbindt zich voor 2,5 seizoenen aan de FC uit de Domstad. Ook Sylian Mokono wordt vastgelegd. De 18-jarige verdediger tekent voor dezelfde duur als El Yaakoubi. Mokono speelt al sinds z’n elfde jaar bij FC Utrecht.

FC Utrecht werkt de komende drie seizoenen samen met STATSports, één van de meest toonaangevende bedrijven ter wereld op het gebied van fysieke prestatie-analyses van spelers. FC Utrecht is de eerste Eredivisieclub die de nieuwe Apex-apparatuur van STATSports gebruikt om spelers te monitoren tijdens trainingen en wedstrijden.

De uitzege op Sparta Rotterdam is competitieoverwinning 19 in het jaar 2017. Dat is een record. En het betekent dat 2017 het meest succesvolle jaar is in de geschiedenis van FC Utrecht. Het oude record dateert van 1982, 2001 en 2013.
Willem Janssen speelt in Zwolle zijn 100ste Eredivisiepartij voor FC Utrecht. Een mooie mijlpaal voor de captain van de Domstedelingen.

Nog meer contractnieuws: Ruben Hoogenhout tekent zijn eerste profverbintenis en de Roemeen Constantin Dragos Albu wordt vastgelegd.

De wedstrijd FC Utrecht - Feyenoord, op zondag 10 december, wordt afgelast. Het is door de sneeuwval niet mogelijk de partij te spelen. Het duel wordt op 24 januari 2018 ingehaald.

FC Utrecht maakt bekend dat het op de afdeling scouting en videoanalyse de software van SciSports gaat gebruiken. Met de producten en diensten van SciSports kunnen wedstrijden en spelers worden geanalyseerd. Uitgangspunt is het ‘Moneyball’-principe, zo valt te lezen in het persbericht dat op FCUtrecht.nl wordt geplaatst.

Iets meer dan tien dagen voor de jaarwisseling vindt andermaal een Provinciebezoek plaats. De Eredivisieclub uit de Domstad ontvangt 140 ouderen uit de provincie Utrecht en biedt hen in Stadion Galgenwaard een kerstdiner aan. Daarnaast worden diverse hartverwarmende randactiviteiten georganiseerd.

De laatste wedstrijd van het kalenderjaar levert helaas een domper op: in Breda wordt met 3-1 verloren van NAC. 

Het blijkt ook de laatste wedstrijd te zijn onder leiding van Erik ten Hag. De Technisch Manager en trainer/coach van FC Utrecht maakt per direct de overstap naar Ajax, waar hij als hoofdtrainer van het eerste elftal zijn loopbaan vervolgt. "Gezamenlijk hebben wij mooie stappen gezet in het proces naar een duurzame subtopper. Dit is goed werk van velen", laat Ten Hag optekenen in het persbericht waarin zijn vertrek wordt bekendgemaakt. "Ik ben trots dat ik in samenwerking met RvC, Directie (vooral Jordy Zuidam) daar leiding aan heb mogen geven. Ik verlaat een competente staf en bovenal een karaktervolle spelersgroep. Ik zal iedereen onvoorstelbaar missen en wens FC Utrecht, zijn supporters en in bijzonder de selectie een succesvol en vooral gezond 2018."