FC Utrecht won in 2017 een recordaantal Eredivisiewedstrijden en pakte meer punten dan het ooit deed. In de laatste week van het jaar blikt FCUtrecht.nl terug op het recordjaar. Vandaag: het tweede kwartaal.

Enkele dagen later speelt FC Utrecht in Rotterdam tegen Excelsior. Sébastien Haller benut een penalty en dat levert hem in één keer twee clubrecords op: hij is vanaf dat moment de Buitenlandse Topscorer Aller Tijden van FC Utrecht én de Penaltykoning van de Domstad. Hij benut voor de veertiende keer een penalty in de Eredivisie. Daarmee is Ton de Kruijk z’n record kwijt; diens teller stokt op dertien.

Meer spitsennieuws in april: Nick Venema verlengt zijn contract. De aanvaller uit Austerlitz is tot medio 2020 aan FC Utrecht verbonden, met een optie op verlenging tot medio 2021.

Ook trainer/coach Robin Pronk van Jong FC Utrecht tekent bij in de Domstad. De oefenmeester van de in de Jupiler League uitkomende beloftenploeg verlengt zijn overeenkomst met één seizoen.

‘Dit is de eerste finale van het seizoen’, zegt trainer/coach Erik ten Hag in aanloop naar Roda JC Kerkrade-thuis; speelronde 32 van de Eredivisie. Na lang zoeken naar een treffer vindt FC Utrecht die vlak voor tijd. Het wordt 1-0. ‘De aanhouder wint!’, kopt FCUtrecht.nl. ‘Dit was grote klasse’, is Ten Hag fier op zijn team.

André Dupont uit Utrecht is de eerste die een Seizoenkaart voor de jaargang 2017/2018 scoort. Vak X, rij 38, stoel 27 is het allereerste plekkie dat wordt verlengd. Dupont bestelt z’n jaarkaart op 24 april.

Het vierde Provinciebezoek van FC Utrecht wordt gehouden. Onder het mom #fcutrechtscoort worden in elf plaatsen in de provincie voetbalclinics georganiseerd voor meiden.

De laatste competitiethuispartij van het seizoen levert FC Utrecht een 1-0 zege op. Vitesse wordt verslagen. Het is de 400ste thuisoverwinning van FC Utrecht in de Eredivisie.

Verdediger Giovanni Troupée wint de David di Tommaso Trofee. Hij krijgt de bij die uitverkiezing horende bokaal overhandigd van Audrey en Noah di Tommaso. Doelman David Jensen eindigt als nummer twee, Sofyan Amrabat wordt derde.

Yarden Gedenkpark en Crematorium Daelwijck en FC Utrecht openen het FC Utrecht-strooiveld. Het met Galgenwaardgras begroeide FC Utrecht-veld ligt op het terrein van Gedenkpark Daelwijck en is voorzien van stadionstoeltjes en een speciaal ontworpen clubbeeld van kunstenaar Jelle Geertsma.

De toeschouwersaantallen van FC Utrecht zijn het hardst gestegen van de hele Eredivisie, zo blijkt uit onderzoek van Algemeen Dagblad. In seizoen 2016/2017 zijn er gemiddeld 18.276 toeschouwers bij de Eredivisiethuiswedstrijden van de FC uit de Domstad.

FC Utrecht verslaat AZ tijdens speeldag 34 van het seizoen. Tijd voor de play-offs. ‘We beginnen opnieuw, maar wel met vertrouwen’, blikt Ten Hag vooruit op de eindronde.

Voor aanvang van de play-offs wordt bekend dat Sébastien Haller naar Eintracht Frankfurt verkast. De spits tekent voor vier jaar bij de ambitieuze Duitse club. ‘FC Utrecht laat zich, na de verkopen van Bart Ramselaar en Timo Letschert, met deze verkoop opnieuw gelden als een opleidingsinstituut voor topclubs in binnen- en buitenland’, zegt Ten Hag.

In de halve finale van de play-offs is FC Utrecht te sterk voor sc Heerenveen. Zowel in Friesland als in de Domstad winnen de Utrechters. In de eindstrijd is AZ de tegenstander. Er wordt begonnen met een uitpartij. Daarvoor zijn de tickets in een mum van tijd uitverkocht. FC Utrecht verzoekt om extra kaarten, maar die komen helaas niet beschikbaar.

FC Utrecht staat voor het eerst sinds juni 2013 in de top 100 van de Euro Club Index. De FC uit de Domstad bezet plek 98. Om de spectaculaire groei te duiden: in oktober 2015 staat FC Utrecht nog op positie 225.

In de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs gaat FC Utrecht keihard onderuit in Alkmaar. Er wordt met 3-0 verloren. ‘Het ging mis vandaag’, concludeert Ten Hag, die in aanloop naar de return van de finale laat optekenen: ‘Er is de absolute wil nodig om te winnen.’

De allesbeslissende partij van seizoen 2016/2017 is er één die nog lang zal worden besproken. FC Utrecht maakt de 0-3 nederlaag in Alkmaar ongedaan: 3-0. Er volgt een verlenging, in de verzengende hitte. De spelers van beide ploegen staan op omvallen, maar knokken voor hun club en hun supporters. Een penaltyserie moet beslissing brengen: welke club gaat Europa in? FC UTRECHT! Nacer Barazite scoort de beslissende strafschop. Een invasie van supporters op het veld. ‘En van je Euro Euro Utreg komt eraan!’ uit de boxen.

‘Ik ben ongelooflijk trots op het team en de staf. Ik wil de fans bedanken. De wisselwerking die is ontstaan dit seizoen is bijzonder’, zei Ten Hag.

In de maand juni volgt transfernieuws elkaar al snel op. FC Utrecht presenteert Cyriel Dessers en Sander van de Streek én verlengt de verbintenis van Giovanni Troupée. Al snel wordt ook de komst van Simon Makienok wereldkundig gemaakt, meldt FC Utrecht dat het Bilal Ould-Chikh heeft vastgelegd en wordt duidelijk dat Chris David zijn loopbaan in de Domstad vervolgt.

Voor de beloftenploeg worden in het begin van juni zes versterkingen aangekondigd: Robin Zwartjens, Bart Sinteur, Jeredy Hilterman, Conner Blöte, Gino Demon en Redouan El Yaakoubi. Jelle de Lange verlaat de club en zet een punt achter zijn loopbaan.

FC Utrecht speelt de eerste Europese thuiswedstrijd in Waalwijk, in het Mandemakers Stadion. De tegenstander? Dat wordt SS Folgore uit San Marino of Valletta FC uit Malta. FC Utrecht treft de winnaar van de ontmoeting tussen die teams.

Op de burelen van Stadion Galgenwaard regent het ondertussen seizoenkaartverlengingen. Begint de club in seizoen 2016/2017 nog aan de jaargang met 9.064 seizoenkaarthouders op de publiekstribunes, eind juni al staat de teller van abonneehouders voor de jaargang 2017/2018 op ruim 9.500.

Oud-voetballer Tonny van der Linden overlijdt. De voormalig topschutter van DOS kampt al enige tijd met gezondheidsproblemen. Van der Linden maakt deel uit van de kampioensploeg van DOS in 1958.

Contractnieuws in de laatste week van juni: Nick Marsman komt over van FC Twente en verdediger Edson Braafheid verlengt zijn contract. Ook nog een uitgaande transfer: die van Sofyan Amrabat. De door FC Utrecht opgeleide middenvelder, international van Marokko, maakt de stap naar Feyenoord.

Morgen op FCUtrecht.nl: de terugblik op het derde kwartaal van 2017