FC Utrecht won in 2017 een recordaantal Eredivisiewedstrijden en pakte meer punten dan het ooit deed. In de laatste week van het jaar blikt FCUtrecht.nl terug op het recordjaar. Vandaag: het eerste kwartaal.

Het jaar 2017 is nog maar een paar dagen jong, als de selectie van FC Utrecht voor een trainingskamp naar Noord-Limburg afreist. In Horst aan de Maas wordt de basis gelegd voor de tweede seizoenshelft en maakt Wout Brama zijn eerste trainingsminuten als speler van FC Utrecht. Brama heeft zich in de laatste week van 2016 aan de Utrechters verbonden.

FC Utrecht slaat nog een slag op de transfermarkt. Zakaria Labyad komt transfervrij over van Sporting Lissabon. “Een technisch zeer begaafde voetballer, die ondanks zijn jonge leeftijd al veel bagage heeft”, zegt Technisch Manager Erik ten Hag in het persbericht waarin de komst van de Utrechter wereldkundig wordt gemaakt.

Een oefenpartij gaat niet door. De match in Venlo tegen VVV wordt vanwege de barre weersomstandigheden geschrapt. Een duel met FC Volendam wordt aan het schema toegevoegd. De eerste officieuze partij van 2017 levert een 0-3 zege op voor de Utrechters.

Ook in januari wordt bekend dat Algemeen Directeur Wilco van Schaik de FC aan het einde van het seizoen zal verlaten. Daarnaast maakt de club wereldkundig dat het contract met trainer/coach en Technisch Manager Erik ten Hag is verlengd. “Het is duidelijk dat ik erg blij ben met mijn keuze voor FC  Utrecht. Ik voel mij zeer prettig in de samenwerking met de mensen binnen FC Utrecht. We hebben ons als club, staf en selectie verbeterd. Er zijn nog zoveel kansen en mogelijkheden om deze selectie, maar ook de opkomende jeugdtalenten, verder door te ontwikkelen. Voor de club liggen er voldoende uitdagingen. Onze supporters verdienen het dat de club deze uitdagingen aangaat”, zegt Ten Hag.

De eerste competitiepot van 2017, Sparta Rotterdam-uit, wordt onder toeziend oog van 650 meegereisde supporters gewonnen: 1-2. Daarna volgen nederlagen die, zo laat de rest van 2017 zien, zéér zeldzaam zijn. In eigen huis wordt verloren van Ajax (in de Eredivisie) en SC Cambuur (in de KNVB Beker, na strafschoppen).

Aanvoerder Willem Janssen verlengt zijn contract met FC Utrecht met 2 jaren en is daardoor in ieder geval tot medio 2020 aan de club verbonden. Ook clubman Mark van der Maarel zet zijn handtekening onder een nieuw contract. Ook hij is tot medio 2020 FC Utrecht’er. Vier spelers verlaten Stadion Galgenwaard. Kristoffer Peterson gaat naar Heracles Almelo, Menno Koch keert terug naar PSV, Rodney Antwi kiest voor FC Volendam en Rubio Rubin vervolgt zijn loopbaan bij het Deense Silkeborg IF.

In de maand februari wordt een start gemaakt met de E-Divisie. Ook daarin is FC Utrecht actief. De na voorrondes geselecteerde eSporter Lode de Boo verdedigt de Utrechtse eer en speelt bij het E-Divisiedebuut van FC Utrecht met 2-2 gelijk tegen Sparta Rotterdam’s Frank van der Slot.

Tijdens een zogeheten Provinciebezoek verrassen de spelers en stafleden van FC Utrecht tijdens Valentijnsdag supporters op hun werk. En niet alleen dat: ze nemen ook de taken van de supporters over. Zo bakken en bezorgen Gyrano Kerk en David Jensen pizza’s, rijdt Willem Janssen rond op een heftruck en verkoopt Ramon Leeuwin rozen. Dat alles onder de noemer: #fcutrechtwerkt.

FC Utrecht is beretrots op de Utrechtse Germaine de Randamie, die de wereldtitel verovert bij de UFC. The Iron Lady wordt gehuldigd in Stadion Galgenwaard.

Het prachtige bedrag van 142.532 euro wordt door de VriendenLoterij overgemaakt naar de FC Utrecht Academie. Het bedrag, dat voor het derde jaar op rij is gestegen, is te danken aan FC Utrecht-supporters die meespelen met de loterij.

Ook in de maand maart vindt een Provinciebezoek plaats. Deze keer onder de noemer #fcutrechtleert. De spelers en stafleden van FC Utrecht bezoeken basisscholen in de provincie Utrecht. Daar geven ze gastlessen over gezonde leefstijl en financiële zelfredzaamheid; lessen die zijn ontwikkeld in samenwerking met hoofdsponsor Zorg van de Zaak en maatschappelijk partner a.s.r. Na de gastlessen beantwoorden de spelers vragen tijdens kinderpersconferenties en de dag wordt afgesloten met een beweegactiviteit.

Nieuws dat door velen als veel minder leuk wordt ervaren wordt ook wereldkundig gemaakt: in het geval FC Utrecht zich plaatst voor de voorrondes van de Europa League, dan wordt de eerste voorrondethuispartij niet in Stadion Galgenwaard gespeeld. De Utrechtse voetbaltempel is niet beschikbaar omdat er poulewedstrijden van het EK voetbal voor vrouwen worden gespeeld.

De optie in het contract van controleur Rico Strieder wordt gelicht. Daardoor blijft de man uit Dachau aan FC Utrecht verbonden. Ook de overeenkomsten van Jeff Hardeveld, Karim Loukili, Rick Mulder, Rick van der Meer en Menno Heus worden verlengd.

Middenvelder Sofyan Amrabat maakt zijn debuut in de nationale ploeg van Marokko. In het Noord-Afrikaanse land zijn de supporters razend enthousiast over de inbreng van de FC Utrecht-speler.

FC Utrecht neemt in maart met ontsteltenis kennis van het plotselinge overlijden van oud-voorzitter Theo Aalbers. Aalbers was van 1984 tot 1993 voorzitter van de betaald voetbalorganisatie en onderscheidde zich in die periode als voorzitter van de supporters. Door hen werd hij liefkozend ‘de enige echte voorzitter’ genoemd. Aalbers werd 79 jaar.

Morgen op FCUtrecht.nl: de terugblik op het tweede kwartaal van 2017