FC Utrecht won in 2017 een recordaantal Eredivisiewedstrijden en pakte meer punten dan het ooit deed. In de laatste week van het jaar blikt FCUtrecht.nl terug op het recordjaar. Vandaag: het derde kwartaal.

Na een extreem korte voetballoze periode (de Utrechters spelen als langste van Nederland door en beginnen, vanwege de Europese verplichtingen, vervolgens ook weer als eerste aan de nieuwe jaargang) strijkt de FC uit Utrecht neer in Kirchdorf in Tirol voor een trainingskamp.

Even verderop, in Hallein, speelt FC Utrecht met 1-1 gelijk tegen Rubin Kazan uit Rusland. FC Ufa, een andere Russische ploeg, is enkele dagen later in Kirchdorf in Tirol met 0-1 te sterk. In Strasswalchen, op de slotdag van het kamp, is het Azerbeidzjaanse FC Qabala eveneens de Utrechters met 0-1 de baan.

De vanuit Oostenrijk teruggekeerde selectie wordt van impulsen voorzien. Dario Dumic komt over van NEC en daarnaast wordt Urby Emanuelson vastgelegd.

De selectie vliegt naar Malta, voor de uitpartij tegen Valletta FC. Die wordt gespeeld in het Hibernians Stadium; een accommodatie waarop menig Jupiler League-club bepaald níet jaloers zal zijn. Het veld is moeilijk bespeelbaar, de verzengende hitte maakt het er ook al niet eenvoudiger op. De wedstrijd eindigt zoals die begon: 0-0.

In de return in Waalwijk, waar voor het eerst sinds 16 jaar weer een Europese wedstrijd wordt gespeeld, zijn de omstandigheden beduidend anders en heeft FC Utrecht de boel al snel onder controle. Het wordt 3-1. De volgende ronde is bereikt. Als tegenstander komt het Poolse Lech Poznan uit de bus.

Het treffen met Lech Poznan in Utrecht gaat voorbij aan Darren Rosheuvel en Jeff Hardeveld. Die spelers vertrekken naar respectievelijk SC Cambuur en Heracles Almelo. Simon Makienok valt ook weg. De aanvaller loopt een zware blessure op.

In een sfeervol Stadion Galgenwaard speelt FC Utrecht de Europa League-wedstrijd met 0-0 gelijk tegen Lech Poznan. ‘We willen nog meer van dit soort wedstrijden’, zegt Ten Hag.

Wout Brama trekt de deur van Stadion Galgenwaard achter zich dicht en vertrekt naar Australië. FC Utrecht anticipeert snel op het vertrek van de controleur en neemt Anouar Kali over van Willem II.

Opnieuw stapt de Utrechtse voetbalploeg het vliegtuig in. Nu is Poznan de bestemming. Terwijl het team in Polen is, wordt in Nederland de inkomende transfer van Lukas Görtler afgerond. De Duitse spits wordt aan de selectie toegevoegd, maar is er in het Inea Stadion nog niet bij.

Ontspannen verloopt de persconferentie ter voorbeschouwing op Lech Poznan - FC Utrecht. Mark van der Maarel en Erik ten Hag kijken vol vertrouwen uit naar de partij tegen de Polen. En dat blijkt terecht. Er volgt een heet avondje, maar ook een succesvolle avond. Het wordt 2-2 en dat is voor FC Utrecht voldoende voor het bereiken van de volgende ronde van de Europa League.

Terwijl de ploeg op Poznan Airport wacht op de vlucht terug naar de Domstad, wordt geloot voor de volgende fase van het toernooi. Uit de koker komt de met afstand hoogst geplaatste ploeg in het toernooi: de Russische gigant FK Zenit Sint-Petersburg.

Editie 2017 van de Open Dag is een groot succes en trekt liefst 12.000 supporters.

In augustus ook bestuurlijk nieuws: Jacques van Ek stopt als voorzitter van de Raad van Commissarissen. FC Utrecht kiest voor collegiaal bestuur.

Heuglijk sponsornieuws is er vlak voor de start van de competitie: Centralpoint.nl, onderdeel van de Infotheek Group, is vanaf nu zichtbaar op de achterkant van het shirt van de FC uit de Domstad.

De eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen wordt in Den Haag gewonnen door FC Utrecht, dat ADO met 0-3 klopt. Daags na die overwinning andermaal mooi nieuws vanuit de burelen van het technische hart van de club: Jean-Christophe Bahebeck verbindt zich aan de Domstedelingen. De spits wordt gehuurd van Paris Saint-Germain.

Issa Kallon verlaat FC Utrecht voor SC Cambuur. De onlangs aangetrokken Anouar Kali loopt in Den Haag een blessure op en is daardoor, zo is de verwachting, enkele maanden uitgeschakeld.

De thuiswedstrijd tegen FK Zenit Sint-Petersburg zorgt voor een stukje voetbalmagie in Stadion Galgenwaard. De ploeg van Ten Hag is met 1-0 te sterk voor het sterrenteam van Roberto Mancini. De sfeer in Stadion Galgenwaard is geweldig, zo merkt ook wereldkampioen Dafne Schippers, die voorafgaand aan de partij wordt gehuldigd in de Utrechtse voetbaltempel.

Het uitshirt van FC Utrecht is op z’n minst bijzonder te noemen, vanwege de kleurstelling én het patroon. En het valt in de smaak. Het shirt breekt, zo meldt de club medio augustus, alle verkooprecords en is qua verkoop het meest succesvolle uitshirt in de clubgeschiedenis.

De selectie van de Utrechters gaat voor de vierde keer in een tijdsbestek van anderhalve maand naar het buitenland. Na Oostenrijk (trainingskamp), Malta en Polen (Europa League) volgt nu een trip naar Rusland, voor de Europa League-return in Sint-Petersburg. Daar strijdt FC Utrecht voor wat het waard is, maar moet het na verlenging buigen voor de Russen: 2-0. Een doelpunt van Sander van de Streek moet tellen, maar wordt afgekeurd. Dat resulteert in uitschakeling.

Een bijzonder moment tijdens de persconferentie na afloop van FK Zenit Sint-Petersburg – FC Utrecht. Daar zijn alleen maar Russische journalisten bij, en die besluiten een staande ovatie te geven aan Erik ten Hag. Het journaille is lyrisch over de ploeg uit Nederland. Na de analyse van Ten Hag volgt opnieuw een staande ovatie. ‘FC Utrecht mag dan uitgeschakeld zijn in de Europa League, het team heeft de harten veroverd van de Russische voetballiefhebbers’, zo meldt de redactie van FCUtrecht.nl vanuit Rusland.

Eenmaal terug in Nederland krijgt het keurkorps van Ten Hag versterking. De komst van Matty Willock wordt wereldkundig gemaakt. Willock wordt de negende Engelsman in de clubhistorie van FC Utrecht.

De populariteit van FC Utrecht neemt toe, zo blijkt ook uit het feit dat het aantal volgers van de club op sociale media blijft stijgen. In september meldt FC Utrecht mijlpalen: 70.000 volgers op Facebook, 60.000 volgers op Twitter en 30.000 volgers op Instagram.

In september kondigt FC Utrecht ook de eerste eDivisie-transfer van Nederland aan. De FC uit de Domstad neemt Danny Hazebroek over van Excelsior. Daarnaast richt de club eigen sociale mediakanalen op voor de eSports-tak. ‘eSports dient als middel om onze online én offline community verder uit te bouwen’, zo meldt de club.

FC Utrecht-supporters zien voorafgaand aan de wedstrijd FC Utrecht - PSV in Stadion Galgenwaard hoe een reusachtig speelshirt van de Domstedelingen (afmeting: 37 x 32 meter) over de tribune trekt. De happening gaat gepaard met het nodige vuurwerk en is georganiseerd om te vieren dat hoofdsponsor Zorg van de Zaak het contract heeft opengebroken en voor drie seizoenen heeft verlengd.

Morgen op FCUtrecht.nl: de terugblik op het vierde kwartaal van 2017